Förföljda författare

Skriftlig fråga 2006/07:1072 av Wikström, Cecilia i Uppsala (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-24
Anmäld
2007-04-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-09
Besvarad
2007-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2006/07:1072 Förföljda författare

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I dag, den 23 april, infaller världsbokdagen, som instiftades av Unesco år 1995. Världsbokdagen är en väckarklocka som erinrar om det fria ordets betydelse för det demokratiska samhället. I många länder är det fortfarande förenat med livsfara att uttrycka sin mening. Den yttrandefrihet som i vårt land är grundlagsskyddad och många gånger tas för given är för människor i andra länder en utopi som de bara kan drömma om.

Vi i Sverige borde ta vår del av ansvaret. I flera europeiska städer finns system för att erbjuda skydd åt de författare som lever i länder där de trakasseras och hotas av allvarliga repressalier i form av fängelsestraff, tortyr och till och med dödsstraff. Den svenska regeringen borde ta initiativ till att utreda möjligheterna för att Sverige skulle kunna bli en fristad för författare, journalister och andra skribenter som förföljs.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att utreda om författare och skribenter som hotas av förföljelse skulle kunna få fristad i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1072 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 9 maj

Svar på fråga

2006/07:1072 Förföljda författare

Statsrådet Tobias Billström

Cecilia Wikström har frågat kulturministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att utreda om författare och skribenter som hotas av förföljelse skulle kunna få fristad i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag delar Cecilia Wikströms engagemang för yttrandefriheten. Respekt för mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, är prioriterade frågor som präglar svensk utrikespolitik. Regeringen verkar både nationellt och internationellt för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Våra internationella åtaganden återspeglas i den nationella lagstiftningen.

Alla asylsökande, oavsett bakgrund och yrkestillhörighet, får sin sak prövad gentemot de kriterier för flyktingskap och annat skyddsbehov som finns i utlänningslagen. En person som riskerar förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp ska beviljas uppehållstillstånd som flykting. Därutöver föreligger det ett absolut förbud mot att avvisa eller utvisa en person om han eller hon riskerar att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Det avgörande i varje asylärende är om den sökande faktiskt riskerar förföljelse, eller annan behandling som grundar ett skyddsbehov, mot bakgrund av de individuella omständigheterna i hans eller hennes fall. En bedömning av uppgifterna i ärendet görs av Migrationsverket och de ansvariga domstolarna i varje ärende om asyl. På så vis tillförsäkras att alla asylsökande i Sverige får en rättvis och rättssäker prövning av sina asylskäl.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.