Det internationella arbetet mot klustervapen

Skriftlig fråga 2006/07:1073 av Palm, Veronica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-24
Anmäld
2007-04-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-09
Besvarad
2007-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2006/07:1073 Det internationella arbetet mot klustervapen

av Veronica Palm (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I slutet av februari avslutades en internationell regeringskonferens i Oslo om klustervapen. Slutdeklarationen från mötet, som 46 av 49 närvarande länder inklusive Sverige ställde sig bakom, slår fast att ett internationellt avtal som förbjuder användning, produktion, överföring och lagring av klustervapen som orsakar oacceptabel skada på civilpersoner ska vara slutförhandlat senast i slutet av 2008.

Oslodeklarationen innehåller inte någon definition av vilka typer av klustervapen som ska omfattas av ett framtida förbud. Detta lär bli föremål för intensiva diskussioner under de regeringsmöten som nu kommer att hållas inom ramen för den fortsatta så kallade Osloprocessen.

Flera länder som deltar i Osloprocessen har uttryckt sitt stöd för ett heltäckande förbud och ett omedelbart moratorium av klustervapen. Några länder har redan vidtagit åtgärder på nationell nivå; längst har Belgien gått genom att införa ett nationellt förbud samt Norge, Österrike och Bosnien och Hercegovina genom att införa nationella moratorium.

Sverige har argumenterat för ett internationellt avtal som reglerar användningen av klustervapen samt förbjuder vissa typer av äldre klustervapen.

I maj ska nästa regeringskonferens inom ramen för Osloprocessen hållas i Lima, Peru. Mycket tyder nu på att Norge, som tillsammans med tre andra länder leder förberedelsearbetet inför mötet, kommer att lägga fram ett förslag för diskussion på mötet som innebär ett ganska omfattande förbud av klustervapen.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta i syfte att åstadkomma ett internationellt förbud mot klusterbomber?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1073 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 maj

Svar på fråga

2006/07:1073 Det internationella arbetet mot klustervapen

Utrikesminister Carl Bildt

Veronica Palm har mot bakgrund av den så kallade Osloprocessens deklaration från februari i år frågat vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att åstadkomma ett internationellt förbud mot klusterbomber. På detta vill jag lämna följande svar.

Sverige har inom ramen för det arbete som under många år framgångsrikt bedrivits inom ramen för FN:s konvention om konventionella vapen (CCW) varit mycket aktivt. Regeringen delar Veronica Palms och många andras oro över de humanitära och andra effekter som användningen av vissa sorters klusterammunition har givit och fortsätter att ge upphov till. Vi har därför, och sedan ett par år tillsammans med andra statsparter, försökt få till stånd ett särskilt arbetsmandat för att hantera problemen med användningen av klusterammunition inom CCW, men detta har av olika skäl inte varit möjligt.

Som ett parallellt spår har därför en diskussion inletts utanför CCW som fått benämningen Osloprocessen. Oslodeklarationen undertecknandes 2007 av 46 stater, däribland Sverige. I deklarationen ställer sig signatärerna bakom ambitionen att före utgången av 2008 sluta ett internationellt avtal om att förbjuda användning, produktion, överlåtande och lagring av klusterammunition som förorsakar oacceptabla civila skador. En del deltagare i Oslo var tydligt för ett totalförbud medan andra ansåg att det huvudsakliga problemet representeras av äldre sorters otillförlitlig ammunition.

Vi ser Osloprocessen och CCW-processen som ömsesidigt förstärkande parallella spår i arbetet för en reglering i FN-regi av klustervapen.

Som Veronica Palm framhåller fortsätter Osloprocessen närmast med ett möte i Lima i slutet av maj. Sverige har sedan länge ett samarbete inom den krets stater som varit aktiva i frågan inom CCW och vi har därför möjlighet att bidra till det underlag som diskuteras i Lima och även senare under Osloprocessens fortsättning.

Sverige deltog nyligen i ett av ICRC anordnat seminarium om klusterammunition i Montreux i Schweiz där ett antal juridiska och tekniska aspekter av klusterammunitionen kunde diskuteras av ett trettiotal stater och flera aktiva frivilligorganisationer. Resultatet av detta seminarium blir ett bra bidrag till de kommande möten som sker inom Osloprocessen och inom CCW i juni och november detta år och där Sverige också deltar.

Låt mig avslutningsvis försäkra Veronica Palm att regeringen är väl medveten om problemen med vissa sorters klusterammunition och att vi därför kommer att på bästa sätt delta i de olika forum och möten där dessa frågor hanteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.