Till innehåll på sidan

Sveriges roll i den demokratiska utvecklingen i Etiopien

Skriftlig fråga 2006/07:111 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-09
Anmäld
2006-11-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-20
Svar anmält
2006-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2006/07:111 Sveriges roll i den demokratiska utvecklingen i Etiopien

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Lundin Petroleum uppger att de har undertecknat ett oljeutvinnings‑, produktions- och delningsavtal med Etiopien. Investeringen kan försvåra möjligheten att bekämpa fattigdom och mödradödlighet, eftersom Lundin Petroleum gett den etiopiska staten sitt stöd. Samtidigt har den politiska situationen resulterat i fängslade parlamentariker, människorättskämpar och journalister. Många etiopier har valt att lämna landet, andra har tvingats att lämna eller fly sitt hemland. Sverige behöver tala med klar röst om situationen i Etiopien. Samtidigt finns anledning att oroa sig för att utrikesminister Carl Bildts relation till Lundin Petroleum ska påverka förtroendet för Sverige.

Jag vill fråga regeringen och utrikesminister Carl Bildt vilka åtgärder man planerar att vidta för att säkerställa förtroendet för Sveriges position i kampen för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i Etiopien.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:111 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 november

Svar på fråga

2006/07:111 Sveriges roll i den demokratiska utvecklingen i Etiopien

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder regeringen planerar att vidta för att säkerställa förtroende för Sveriges position i kampen för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i Etiopien.

Regeringen följer nära den aktuella händelseutvecklingen i Etiopien. Utvecklingen efter valen i maj 2005 och myndigheternas agerande genom omfattande våldsamheter och arresteringar av studenter, oppositionsledare och journalister ger anledning till fortsatt oro. Vi följer de pågående rättegångarna samt för en fortlöpande dialog med Etiopiens regering om vikten av ökad demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter. Denna dialog sker på en rad olika sätt. Inom ramen för Europeiska unionens politiska dialog med Etiopien, där Sverige har en aktiv roll, har flera samtal med Etiopiens premiärminister nyligen ägt rum. Vidare för Sverige tillsammans med andra stora biståndsgivare en nära dialog med Etiopien, bland annat om vikten av god samhällsstyrning och ökad pluralism i det etiopiska samhället. Därtill sker regelbundet direkta bilaterala kontakter med regeringsföreträdare samt företrädare för oppositionen och det civila samhället i Etiopien.

Jag kan försäkra Carina Hägg att regeringen även fortsatt kommer att verka för att Etiopien tar tydliga steg mot ökad demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.