Situationen i republiken Iran

Skriftlig fråga 2006/07:1127 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-08
Anmäld
2007-05-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-24
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga

2006/07:1127 Situationen i republiken Iran

av Hans Wallmark (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den svenska linjen inom utrikespolitiken att hålla alla dörrar öppna och föra samtal även med avskyvärda regimer visas konkret då bland annat utrikesminister Carl Bildt tagit emot sin kollega från republiken Iran, Manouchehr Mottaki. Förhoppningsvis har de samtal som förts och även kommer att föras med företrädare för regimen i Teheran kommit att präglas av en oro för och omsorg om de mänskliga rättigheterna. Iran kränker dessa på en rad punkter. Den institutionella diskrimineringen av kvinnor, förföljelserna av den kristna minoriteten och ett utbrett användande av dödsstraff är bara några exempel på dessa kränkningar. Sverige tillsammans med resten av västvärlden har ett ansvar att ställa sig på frihetens, mångfaldens och öppenhetens sida i konflikt med intolerans och förtryck.

Vilka åtgärder avser utrikesminister Carl Bildt att vidta för att understryka vikten av mänskliga rättigheter i Iran och för att påverka den iranska regimen att respektera dessa?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1127 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1127 Situationen i republiken Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Wallmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att understryka vikten av mänskliga rättigheter i Iran och för att påverka den iranska regimen att respektera dessa.

Regeringen ser med stor oro på de fortsatt allvarliga kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Iran. Europeiska unionens och den svenska regeringens politik gentemot Iran betonar vikten av en kritisk dialog. En dialog ger större möjligheter än isolering att påverka Iran i frågor om bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna. Det gäller också i andra frågor av stor betydelse som icke-spridning av massförstörelsevapen, och Irans hållning i olika regionala frågor.

När Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki nyligen besökte Sverige fick jag tillfälle att tydligt förmedla den svenska regeringens inställning om vikten av att den iranska regeringen respekterar de mänskliga rättigheterna. Jag berörde de områden där utvecklingen är särskilt oroväckande som tillämpningen av dödsstraffet mot minderåriga, övergreppen mot dissidenter, journalister och medborgarrättsaktivister, förekomsten av straffrihet och inhumana straff, förtryck och diskrimineringen av etniska och religiösa minoriteter, förtryck av HBT-personer samt den institutionella diskrimineringen av kvinnor. Dessutom tog jag upp ett antal enskilda fall för att illustrera orsakerna till den svenska regeringens starka oro. Vidare underströk jag att utvecklingen av relationerna mellan Iran och Europeiska unionen och Sverige är avhängig Irans agerande inom områden som bland annat innefattar den nukleära frågan och respekten för mänskliga rättigheter. Regeringen kommer fortsatt att följa situationen i Iran och reagera mot övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.