Mobila slakterier

Skriftlig fråga 2006/07:1197 av Plass, Maria (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-16
Anmäld
2007-05-16
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2006/07:1197 Mobila slakterier

av Maria Plass (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Mobila slakterier där djuren slaktas på gården, alternativt på en uppsamlingsplats i anslutning till gården, kan vara ett alternativt system för slakt. Detta ger att djuren hålls i en invand miljö fram till slakt vilket minimerar stressen hos djuren samtidigt som det bidrar till en bättre miljö genom att långa transporter undviks. I dagsläget finns tekniken för mobila slakterier och den tillämpas både i Sverige och i andra länder. I Sverige handlar det om renslakt medan det i USA finns slakterier för buffel och nöt och i Norge för lamm.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att se över möjligheterna för slakt av andra djur än ren, på gårdsbasis eller annan uppsamlingsplats, genom så kallade mobila slakterier?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1197 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1197 Mobila slakterier

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Maria Plass har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att se över möjligheterna för slakt av andra djur än ren, på gårdsbasis eller annan uppsamlingsplats, genom så kallade mobila slakterier.

Sverige har en lång tradition med mobila slakterier. Den nådde sin kulmen under andra halvan av 90-talet, då det fanns cirka tio godkända mobila slakterier för ren.

När EU:s nya hygien- och kontrollagstiftning för livsmedelsområdet förhandlades fram i början av 2000-talet drev Sverige aktivt att mobil slakt skulle bli tillåten för andra djurslag, och detta infördes i regelverket. Livsmedelsverket är enligt § 23 i livsmedelsförordningen prövningsmyndighet för godkännande av mobila slakterier.

Tekniken som behövs för att kunna bedriva mobil slakt är i dag fullt utvecklad även för till exempel nötkreatur, får och svin. Det finns minst ett företag i Sverige som har tillräcklig kunskap och kapacitet för att bygga mobila slakterier, men hittills har intresset från näringen varit lågt. Livsmedelsverket har sedan den 1 januari 2006 inte mottagit någon ansökan om att få starta mobil slakteriverksamhet. Därför tog Livsmedelsverkets konsulenter för gårdsnära slakt i fjol initiativ till en intern diskussion om möjligheter till mobil slakt av får och lamm i befintliga slakterier för ren, men det har hittills inte kommit in några ansökningar om att få bedriva denna typ av slakt.

Nu finns även möjligheten att inom ramen för det nya landsbygdsprogrammet på olika sätt stödja mobil slakt. Sammantaget anser jag att det finns goda möjligheter till denna verksamhet och det kan finnas anledning att närmare undersöka varför näringen visat så litet intresse för att starta mobil slakteriverksamhet. Om till exempel reglerna kring verksamheten är för komplicerade eller om det helt enkelt inte bedöms vara företagsekonomiskt lönsamt. Jag skulle välkomna en ansökan om uppstart av mobil slakteriverksamhet för annat djurslag än ren, eftersom jag ser det som en fin möjlighet, både att utnyttja möjligheterna till regelförenkling som finns i EG-lagstiftningen och att underlätta för djurhållare i glesbygd. Detta ligger mig varmt om hjärtat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.