Elit eller bredd i högre utbildning

Skriftlig fråga 2006/07:1233 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-24
Anmäld
2007-05-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-31
Besvarad
2007-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga

2006/07:1233 Elit eller bredd i högre utbildning

av Ameer Sachet (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

I en värld där Sverige måste konkurrera allt intensivare är det viktigt att det finns en bredd i kompetensutvecklingen. Det räcker inte med att satsa på en begränsad elit som på de gamla universitetens tid. Det är viktigt att en så hög andel av ungdomsgenerationen som möjligt får ta del av den högre utbildningen. Med högre utbildning följer också så mycket annat: kritiskt tänkande, större insikt om behovet av mångfald och olika perspektiv, större insikt om de olika verkligheter människor har i Sverige och utomlands etcetera. Det är ju knappast en tillfällighet att stödet för rasistiska och andra fördomsfulla uppfattningar genomsnittligt är lägre bland mer välutbildade individer.

Sverige måste också satsa brett på mer av vuxenutbildning och vidareutbildning. Det är viktigt att många får en andra chans här i livet och möjligheten att uppfylla sina drömmar som de kanske försinkat den första gången genom bristande mognad etcetera. Äldre studenter med yrkeserfarenhet är en klar tillgång på högskolan.

Det är oroande att statsrådet enligt Riksdag & Departement svepande anklagar våra många fina högskolor och universitet för att vara utbildningsfabriker med för lite fokus på kvalitet. Det är viktigt att en sådan kritik i stället preciseras till sitt sakinnehåll och även tar avstånd från dem som åter vill göra den akademiska utbildningen och forskningen till reservat för nedärvda eliter.

Avser utbildningsministern att styra resurstilldelningen så att ett eller ett fåtal elituniversitet gynnas framför akademisk bredd och mångfald?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1233 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 31 maj

Svar på fråga

2006/07:1233 Elit eller bredd i högre utbildning

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att styra resurstilldelningen så att ett eller ett fåtal elituniversitet gynnas framför akademisk bredd och mångfald.

Den högre utbildningen ska ges förutsättningar att vara en utbildning i världsklass. Kvalitetsförbättringar i den högre utbildningen har därför högsta prioritet för regeringen, och regeringen har valt att satsa mer på kvalitet än på att ytterligare öka antalet studenter. Ett första steg togs när riksdagen beslutade om budgetpropositionen för 2007 genom att 120 miljoner kronor fördes till en satsning på kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskap.

Resursutredningen (U 2004:03) utreder för närvarande ett nytt resurstilldelningssystem. Utredningen arbetar bland annat med frågan om kvalitetsrelaterade och prestationsrelaterade kriterier vid tilldelning av resurser till lärosäten. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2007.

Redovisningar från lärosätena visar att 2006 innebar att antalet studenter som sökte till högskolan sjönk. Det hindrar inte att antalet utbildningsplatser framöver åter kan behöva öka när till exempel ungdomskullarna varierar.

Regeringen kommer även fortsättningsvis att ge lärosäten med verksamhet av hög kvalitet goda förutsättningar att utvecklas positivt. Kvalitet kan och ska stimuleras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.