Observatörsstatus för RFSL i FN

Skriftlig fråga 2006/07:1262 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-29
Anmäld
2007-05-29
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga

2006/07:1262 Observatörsstatus för RFSL i FN

av Ewa Björling (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I juli i år tar FN:s organ Ecosoc beslut om huruvida Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) ska få observatörsstatus i FN eller ej. Den NGO-kommitté som förbereder beslutet lämnade häromdagen rekommendationen att ansökan bör avslås. Erfarenheter från förra årets session visar dock att ett antal HBT-organisationer tilldelades observatörsstatus av Ecosoc trots negativa kommittérekommendationer.

Människors rätt att uttrycka sin egen sexualitet är i många delar av världen starkt begränsad och homosexuella möter fördomar och trakasserier även i demokratiska länder som Sverige. RFSL:s verksamhet är därför mycket viktig, inte minst när det gäller sexualupplysning och informationsspridning kring könssjukdomar. Genom att RFSL och andra seriösa HBT-organisationer ges observatörsstatus kan FN visa att dessa viktiga frågor om människors rätt till sin sexualitet tas på allvar.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är vilka åtgärder ministern avser att vidta för att aktivt arbeta för att RFSL ska få observatörsstatus i FN.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1262 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1262 Observatörsstatus för RFSL i FN

Utrikesminister Carl Bildt

Ewa Björling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att aktivt arbeta för att RFSL ska få observatörsstatus i FN.

I regeringsförklaringen av den 6 oktober 2006 konstaterar regeringen att HBT-personer i stora delar av världen utsätts för brutalt förtryck och slår därför fast att det är angeläget att stärka Förenta nationernas arbete mot detta.

Regeringen stöder således RFSL:s ansökan om observatörsstatus i FN, som ska behandlas av det ekonomiska och sociala rådet (Ecosoc). Jag har vid ett möte med representanter för RFSL under våren utlovat regeringens fortsatta stöd i denna fråga. Regeringen har agerat till stöd för RFSL:s ansökan i den NGO-kommitté som behandlat frågan, och har löpande aktiva kontakter med andra likasinnade och engagerade länder.

Sverige är i dag inte medlem av Ecosoc och inte heller av NGO-kommittén. I denna kommitté ingår för närvarande dock två EU-länder – Storbritannien och Rumänien, med vilka Sverige har ett nära samarbete.

Sedan omröstningen i New York den 15 maj 2007 har regeringen tagit förnyade och intensifierade kontakter med länder som är medlemmar i NGO-kommittén.

Vid Ecosocs substanssession i sommar kommer Sverige inom ramen för den EU-samordning som gäller i Ecosocarbetet att verka för att RFSL ska få den observatörsstatus som organisationen ansökt om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.