Betygs och provs inverkan på barns hälsa

Skriftlig fråga 2006/07:127 av Dinamarca, Rossana (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-13
Anmäld
2006-11-14
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 november

Fråga

2006/07:127 Betygs och provs inverkan på barns hälsa

av Rossana Dinamarca (v)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Alltfler barn och ungdomar uppvisar symtom på negativ stress och ökad psykisk ohälsa. Detta är tecken på att det finns stora brister i vårt sätt att möta barns och ungas behov och krav. När eleverna själva sätter ord på vad som är upphovet till stressen handlar det till övervägande del om skolan: betyg och prov. Med betyg tidigare riskerar vi således psykisk ohälsa och stress i än lägre åldrar. Elever ger också uttryck för att organiseringen av prov är dålig och därför är de sällan jämnt utspridda i tiden, utan samlar sig i en stor klump i slutet av terminen.

Ministern vill verka för lugn och ro i skolan @ jag vill därför fråga statsrådet Jan Björklund:

På vilket sätt avser statsrådet att motverka negativ stress och minska den psykiska ohälsan bland barn genom betyg och nationella prov tidigare?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:127 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:127 Betygs och provs inverkan på barns hälsa

Statsrådet Jan Björklund

Rossana Dinamarca har frågat mig på vilket sätt jag avser att motverka negativ stress och minska den psykiska ohälsan hos barn genom att införa betyg och nationella prov tidigare än i dag.

Det finns många anledningar till varför eleverna är stressade i skolan. Lärarnas arbetssituation, dålig studiemiljö, bristande planering av skolarbetet eller bristande information om hur eleverna ligger till i skolarbetet påverkar till exempel elevernas stressnivå. Regeringen har i budgetpropositionen för år 2007 aviserat flera åtgärder för att komma till rätta med dessa problem (prop.2006/07:1, utgiftsområde 16 s. 92 ff).

För det första aviserar regeringen en av de största statliga satsningarna på lärarfortbildning sedan skolan kommunaliserades. En lärare med gedigna kunskaper i pedagogik samt i det ämne som hon eller han undervisar i är tryggare i sin yrkesroll än en lärare som saknar utbildning. Att satsa på lärarnas utbildning i såväl ämne som pedagogik är därför ett sätt att minska lärarnas stress och därmed elevernas.

För det andra har regeringen för avsikt att vidta flera åtgärder för att förbättra skolans studiemiljö. Dels ska ett förslag om att tydliggöra lärarnas disciplinära befogenheter läggas fram. Dels anser regeringen att skolor som så önskar ska få ge skriftliga omdömen i ordning och uppförande.

En annan aspekt av studiemiljön är hur skolor och lärare organiserar undervisningen för att bland annat undvika stress hos eleverna. När det gäller proven och fördelning i tid är det en fråga som kan lösas genom bättre planering och samarbete mellan lärarna. Rektor har ett ansvar för att elevernas arbete fördelas jämnt över skoltiden.

För det tredje tror jag till skillnad från Rossana Dinamarca att bristen på distinkt utvärdering också skapar stress. Eleverna mår dåligt för att de inte vet hur de ligger till i skolarbetet och vilka kunskaper som saknas. Jag anser därför att utvärderingen av vad eleverna har lärt sig behöver förbättras.

Regeringen har i budgetpropositionen för år 2007 aviserat en rad förslag för att åstadkomma en tidigare och tydligare utvärdering. Betyg ska införas från årskurs 6 och antalet steg i betygsskalan ska öka. Ett antal regelbundna och obligatoriska kontrollstationer bör införas i grundskolan. Nationella mål samt ett obligatoriskt nationellt prov i svenska bör införas i årskurs 3.

Skolan har också en viktig uppgift att fylla genom att förebygga ohälsa bland barn och ungdomar och stödja enskilda elever i behov av särskilt stöd. En välfungerande elevvård och skolhälsovård är därför betydelsefull. Här kan också skolans samverkan med andra myndigheter, såsom sociala myndigheter och myndigheter inom hälso- och sjukvården, bidra till en förbättring av elevers lärande, hälsa och trygghet samt förebygga mer kostsamma insatser i ett senare skede.

Samtidigt är det viktigt att understryka att föräldrarna har huvudansvaret för barnens fostran. Samarbete mellan hem och skola är därför viktigt.

För mig är frågor som rör trygghet och arbetsro i skolan av yttersta vikt. Arbetet med dessa frågor är en förutsättning för att komma till rätta med den del av barns och ungdomars ohälsa som beror på skolan.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.