Till innehåll på sidan

Samvets- och religionsfrihet i demokratibiståndet

Skriftlig fråga 2006/07:1329 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-08
Anmäld
2007-06-08
Besvarad
2007-06-13
Svar anmält
2007-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2006/07:1329 Samvets- och religionsfrihet i demokratibiståndet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Av religionsfriheten följer naturligt även andra mänskliga fri- och rättigheter, såsom samvets‑, åsikts‑, yttrande- och föreningsfrihet. Därför är det inte märkligt om diktaturer särskilt tycks frukta för fri religionsutövning och religionsfrihet; det andliga och religiösa livet ska antingen krossas eller tvingas gå i makthavarnas ledband. Detta kan ta sig så bisarra uttryck som att ateistiska ministerier sänder ut skrivna predikningar som de andliga ledarna i kyrkor eller moskéer tvingas läsa upp för att de åsikter makten anser korrekta ska förkunnas även i religionens namn.

Den vitryska diktaturen i vår absoluta geografiska närhet är inget undantag, något färska och tillförlitliga rapporter visar: Gudstjänster kontrolleras och stormas av polisen. Pastorer fängslas och ställs inför rätta. Kristna förföljs och diskrimineras. Kristna fria församlingar ges ej tillstånd att bygga egna kyrkor.

I Vitryssland pågår samtidigt en kristen social resning där medborgare nu kräver religionsfrihet. Från utvecklingen i andra länder i det forna Östeuropa har vi lärt oss att detta kan få långtgående konsekvenser även för kraven på övriga fri- och rättigheter. Den fria religionsutövningen och människans rätt att följa sitt samvete, som tar sig utrymme i det offentliga rummet, är en viktig maktfaktor för frihet i människors liv mot orättfärdiga makthavare. Dessa grupper som nu är verksamma i Vitryssland behöver vårt bistånd och stöd för att från insidan av sitt land kunna arbeta för frihet och demokrati.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att särskilt stärka de kristna kyrkornas arbete för samvets- och religionsfrihet i Vitryssland?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1329 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 13 juni

Svar på fråga

2006/07:1329 Samvets- och religionsfrihet i demokratibiståndet

Statsrådet Gunilla Carlsson

Lennart Sacrédeus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att särskilt stärka de kristna kyrkornas arbete för samvets- och religionsfrihet i Vitryssland.

Sverige verkar både utrikes- och utvecklingspolitiskt för att främja en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Dessa fri- och rättigheter gäller för alla människor utan åtskillnad och ska respekteras över hela världen. De grundläggande friheterna såsom yttrandefrihet, tryckfrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet ger tillsammans med ekonomiska och sociala rättigheter, människor möjligheter att bekämpa sociala och ekonomiska orättvisor. Detta är en anledning till varför regeringen lyfter fram just främjandet av mänskliga rättigheter och demokratiska principer som ett särskilt prioriterat område inom utvecklingssamarbetet.

Utvecklingen vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland har förvärrats under det senaste året. Även om de grundläggande friheterna inklusive religionsfriheten finns garanterade genom lagstiftningen, så inskränks de kraftigt i praktiken.

Den rysk-ortodoxa kyrkan som är den dominerande i Vitryssland har inte några större problem att verka. Däremot är situationen bekymmersam för protestantiska och katolska samfund. Då samfunden ofta nekas den registrering som krävs för att kunna hyra och köpa lokaler, hålls gudstjänster ofta i privata hem – något som uppfattas som illegala sammankomster och ibland leder till polisingripanden. Kontroll och i viss mån censur av religiös litteratur förekommer.

Ett annat problem är de regler som försvårar religiösa samfunds kontakter med samfund i andra länder, vilket i praktiken främst drabbar de minoritetssamfund som är beroende av täta kontakter med kyrkor i grannländerna.

En ny samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Vitryssland antogs av regeringen i mars 2007. En viktig ambition i utvecklingssamarbetet är att stärka människors medvetande om och möjligheter att utnyttja sina rättigheter för att därigenom skapa förutsättningar för en framtida utveckling mot demokrati och modern rättsstat.

De religiösa samfundens situation lyfts fram som en särskild aspekt att beakta i arbetet med det civila samhället i Vitryssland. Sverige stöder till exempel projekt – inriktade på organisationsteknik och interndemokrati – tillsammans med vitryska organisationer, däribland ett antal religiösa samfund.

Religiösa samfund i Vitryssland har även en viktig roll som samarbetspartner när det gäller svenskfinansierat arbete inom den sociala sektorn. Sverige stöder till exempel projekt där svenska samfund förmedlar kunskap om sitt eget arbete med sociala frågor, till religiösa systersamfund i Vitryssland. Med svenskt stöd kan dessa samfund i sin tur göra viktiga insatser exempelvis för utsatta ungdomar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.