Ams och aktörer på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1335 av Svantesson, Elisabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-08
Anmäld
2007-06-08
Besvarad
2007-06-13
Svar anmält
2007-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2006/07:1335 Ams och aktörer på arbetsmarknaden

av Elisabeth Svantesson (m)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Ams har fått ett uppdrag att se till att fler aktörer av arbetsförmedlingar kommer in på arbetsmarknaden. Ett försöksprojekt är tänkt att inledas den 15 juli där slumpvis utvalda arbetssökande ska ha möjlighet att välja en privat aktör i stället för Ams.

Nu visar det sig att flera av de stora bemanningsföretagen drar sig ur förhandlingarna eftersom Ams inte räknar anställningar i bemanningsföretag som reguljära jobb. Därmed fråntas bemanningsföretagen möjligheten att räknas till den reguljära arbetsmarknaden. Det finns en uppenbar risk att om dessa aktörer inte finns med i diskussionerna så havererar hela försöksprojektet. Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin:

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att säkerställa att flera arbetsförmedlingsaktörer kommer in på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1335 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 13 juni

Svar på fråga

2006/07:1335 Ams och aktörer på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Elisabeth Svantesson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att flera arbetsförmedlingsaktörer kommer in på arbetsmarknaden. Bakgrunden till frågan är uppgifter om att flera av de stora bemanningsföretagen drar sig ur förhandlingarna eftersom Ams inte räknar anställningar i bemanningsbranschen som reguljära jobb.

Ams har regeringens uppdrag att använda kompletterande aktörer i syfte att förbättra matchningen och motverka utanförskap för arbetssökande. Ams har valt att i ett första steg bjuda in andra aktörer till upphandling av en försöksverksamhet. Planen är att försöksverksamheten ska inledas den 15 juli och pågå i drygt sex månader och omfatta 1 000 personer.

Enligt de uppgifter jag fått från Ams har förutsättningarna för upphandlingen varit desamma från första början under upphandlingstiden. Ams har inte heller i villkoren sagt att just anställning i bemanningsbranschen inte ska räknas som reguljärt jobb. Villkoret har varit att om en anordnare anställer personer som omfattas av försöksverksamheten räknas det inte som ett reguljärt arbete enligt försöksverksamhetens villkor som ger ersättning till anordnaren. Ams vill med detta villkor undvika att skapa ett anställningsstöd till den som anordnar en försöksverksamhet, eftersom det är själva matchningsuppdraget som upphandlas. Givetvis kommer försöksverksamheten också att utvärderas.

Jag ser ingen anledning till att agera i denna fråga just nu. Jag beklagar om bemanningsbranschen väljer att dra sig ur upphandlingen särskilt som de varit engagerade för att få delta mera aktivt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.