Medling vid brott

Skriftlig fråga 2006/07:1427 av Högman, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-26
Besvarad
2007-08-15
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2006/07:1427 Medling vid brott

av Berit Högman (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Medling vid brott är en möjlighet för en ung gärningsman att ställa till rätta och för brottsoffret att få gottgörelse genom att parterna möts tillsammans med en opartisk medlare. Parterna ska genom medlingsförfarandet bättre kunna uppnå förståelse – för vad som har hänt, varför det hände och vilka konsekvenser brottet medfört – men inte nödvändigtvis försoning. Internationell forskning visar att medling tycks medföra en minskning av återfall för vissa gärningsmän, vid vissa brottstyper och under vissa omständigheter. Medling ersätter varken polisutredning eller domstolsförhandling. Brottförebyggande rådet har haft eller har regeringsuppdraget sedan 2003 och fram till och med 2007. Den nya lag som 2008 träder i kraft, säger att alla kommuner i Sverige ska kunna erbjuda medling till alla unga gärningsmän upp till 21 år. Detta arbete kräver ett nära samarbete mellan socialtjänst, polis, åklagare och frivård. Involverade personer är medlingssamordnare och medlare. Medlarna kan vara tjänstemedlare, som redan finns anställda inom kommunen, eller lekmannamedlare. Oavsett vilket ska alla medlare ha genomgått en medlarutbildning som ser lika ut för hela Sverige, för att alla ungdomar i hela Sverige ska få lika erbjudande, för rättssäkerheten. I dag finns det ett nätverk över hela Sverige, genom Brå, av samordnare och medlare. Det är av yttersta vikt att ta till vara den kompetens som finns i dag och hålla den samman. Jag menar att någon måste få ansvaret att driva medlingsverksamheten vidare och att Brottsförebyggande Centrum i Karlstad är en lämplig aktör.

Är statsrådet beredd att verka för en sådan utveckling för att lagen om medling ska fungera i praktiken?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1427 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 juli

Svar på fråga

2006/07:1427 Medling vid brott

Justitieminister Beatrice Ask

Berit Högman har frågat mig om jag är beredd att verka för att den kompetens som upparbetats genom Brottsförebyggande rådets (Brå) försorg i fråga om medling vid brott kan tas till vara och hållas samman även för framtiden.

Frågan är ställd mot bakgrund av att Brå sedan 2003 har haft regeringens uppdrag att fördela bidrag till landets medlingsverksamheter och att svara för vissa frågor om metodutveckling och utbildning med mera. Brås uppdrag upphör den 31 december 2007. Från och med den 1 januari 2008 ska kommunerna sörja för att medling kan erbjudas när ett brott har begåtts av någon som är under 21 år.

Jag kan försäkra Berit Högman att arbetet med utveckling av medlingsverksamheten kommer att fortsätta. Brå och Socialstyrelsen har bildat en gemensam arbetsgrupp för att säkerställa en så smidig övergång som möjligt till det nya systemet. Brå har även gett ut en handbok om medling vid brott. Regeringen har dessutom gett Åklagarmyndigheten i uppdrag att skapa en ordning för förstärkt samverkan på lokal nivå mellan rättsväsendets myndigheter och socialtjänsten i frågor som rör handläggningen av mål avseende unga lagöverträdare. Slutligen har Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete (IMS) fått i uppdrag att sammanställa tillgänglig kunskap om verkningsfulla metoder när det gäller socialtjänstens arbete med unga lagöverträdare inom ramen för påföljderna ungdomsvård och ungdomstjänst.

I många fall är medling en bra åtgärd när ett brott begåtts, inte minst för att brottsoffret ska få upprättelse genom en ursäkt från gärningsmannen. Jag håller därför med om att det är viktigt att den kompetens som upparbetats inom ramen för Brås uppdrag tas till vara. De åtgärder som nämnts har förutsättningar att leda till detta. Enligt min mening finns det däremot inte i dag tillräckliga skäl att, som Berit Högman är inne på, låta ett särskilt organ överta ansvaret för att samordna medlingsverksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.