Kärnbränsle från R 1-reaktorn till Sellafield

Skriftlig fråga 2006/07:1482 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-23
Svar anmält
2007-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juli

Fråga

2006/07:1482 Kärnbränsle från R 1-reaktorn till Sellafield

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Forskningreaktorn R 1 vid KTH i Stockholm drevs 1954–1970. Den använde tungt vatten. Tekniken anpassades för det svenska atombombsprogrammet. Det avfall som genererades då bör Sverige självt ta ansvar för.

Men AB Svafo i Studsvik har ansökt om att bränslet ska upparbetas i Sellafield. Frågan behandlas nu som om det vore en angelägenhet mellan bolaget och myndigheterna. De vill byta bort R 1-bränslet och i stället importera utländskt avfall.

Sverige är av princip sedan 25 år motståndare till upparbetning. Det är en farlig teknik med avseende på olycksrisker och kärnvapenspridning. Sellafield är därtill världsmästare i utsläpp och incidenter. Island, Norge och Irland arbetar för att få stopp på den äldre anläggningen och hindra återstart av den nyare. Om det svenska bränslet upparbetas tillför det pengar och legitimitet för anläggningen. Vi får också tillbaka avfall av slag som inte passar in i det svenska avfallsprogrammet. Det bryter också principen om att inte ta emot utländskt avfall. Om R 1-bränslet stannar här kan det mellanlagras torrt i 50 års tid.

Den norska miljöministern Helen Bjørnøy bad i ett brev 6 juni 2007 till Andreas Carlgren i starka ordalag att stoppa transporten. I brevet noterade hon också att dåvarande miljöminister Kjell Larsson år 2000 förklarade att det inte var acceptabelt att sända bränslet till Sellafield. Detta är en politisk fråga, inte en myndighetsfråga.

Avser miljöministern att se till att frågan om export av R 1-bränslet åter hamnar på regeringens bord?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1482 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 23 augusti

Svar på fråga

2006/07:1482 Kärnbränsle från R 1-reaktorn till Sellafield

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig om jag avser att se till att frågan kring hanteringen av avfallet från R 1-reaktorn åter hamnar på regeringens bord.

Den svenska politiken är sedan många år inriktad på direkt slutförvaring av använt kärnbränsle utan föregående upparbetning. Om detta råder en bred politisk enighet. Motiven till denna hållning har bland annat varit miljömässiga, men frågan handlar också om icke-spridning av kärnvapenämne.

R 1-bränslet härrör från den nedlagda, statliga forskningsreaktorn R 1 som var i drift under åren 1954–1970. I sin nuvarande form är R 1-bränslet olämpligt att slutförvara tillsammans med övrigt svenskt reaktorbränsle. Dessutom är sju av bränslestavarna delvis skadade och måste tas om hand i särskild ordning. Den del av anläggningen i Sellafield som är aktuell för att upparbeta det aktuella materialet kommer att avvecklas inom några få år och då återstår inga sätt att hantera materialet på ett säkerhetsmässigt godtagbart sätt. Bränslet ska nu anpassas för slutförvaring av British Nuclear Group Sellafield Ltd. i Storbritannien, varefter materialet återförs till Sverige. De restprodukter som återförs till Sverige kommer att kunna tas hand om i Sverige på ett säkert sätt inom det svenska kärnavfallsprogrammet. Uppdraget att ta hand om totalt 4,8 ton använt kärnbränsle från tiden då reaktorn var i drift ingår i AB Svafos åtaganden och finansieras inom ramen för lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m., den så kallade Studsviklagen.

Ansökan om utförsel av kärnbränsle enligt 20 § strålskyddslagen (1988:220) ingavs i juni i år till tillsynsmyndigheten SSI. Denna ansökan kompletterar tidigare handlingar i ärendet. Ansökan sker i enlighet med svensk och europeisk lagstiftning. Lagstiftningens utgångspunkt är att radioaktivt avfall ska tas omhand i det land där det uppkommer, men lämnar utrymme för transporter mellan EU-länder för exempelvis behandling. Projektet sker helt i enlighet med gällande lagstiftning och under överinseende av både svenska och brittiska myndigheter. För närvarande inväntar de svenska myndigheterna godkännanden från de brittiska myndigheterna innan erforderliga tillstånd kan utfärdas.

Jag anser att detta är ett ansvarsfullt sätt att ta omhand ett historiskt avfall, som dessutom härrör sig från statlig verksamhet, och jag har fullt förtroende för det sätt på vilket de svenska myndigheterna hanterar ärendet.

Med anledning av detta avser jag i dagsläget inte att vidta några åtgärder för att lyfta upp ärendet på regeringens bord.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.