Barentsrådet och svenska initiativ

Skriftlig fråga 2006/07:1577 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-24
Anmäld
2007-08-30
Svar anmält
2007-09-06
Besvarad
2007-09-06
Besvarad
2007-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 augusti

Fråga

2006/07:1577 Barentsrådet och svenska initiativ

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Barentsregionen omfattar 13 län i de nordligaste delarna av Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland. I Sverige räknas Norrbottens och Västerbottens län till Barentsregionen. Området utgör totalt 1,75 miljoner kvadratkilometer och har sex miljoner invånare. Barentssamarbetet på mellanstatlig nivå inleddes 1993 av företrädare för de nordiska ländernas regeringar, den ryska regeringen och EU-kommissionen. Samtidigt bildade regionala företrädare ett gemensamt samarbetsorgan med samma syfte – att främja och stödja subregionalt samarbete i ländernas nordområden. Samarbetet leds på mellanstatlig nivå av Barentsrådet (Barents Euro-Arctic Council, BEAC) och på regional nivå av regionrådet (Barents Regional Council, BEARC).

Barentsrådet (BEAC) sammanträder på utrikesministernivå eller annan ministernivå. Ordförandeskapet roterar mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Ryssland är för närvarande ordförandeland och det blir Sveriges tur igen först 2009–2011. Verksamheten inom Barentssamarbetet har successivt utvecklats till att omfatta en rad områden, bland annat ekonomiskt samarbete, hälso- och sociala frågor samt miljö- och energifrågor

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom Barentsrådet och kommer utrikesministern att koordinera dessa med initiativ på länsnivå inom regionrådet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1577 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 september

Svar på fråga

2006/07:1577 Barentsrådet och svenska initiativ

Utrikesminister Carl Bildt

Britta Rådström har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta inom Barentsrådet och om jag kommer att koordinera dessa med initiativ på länsnivå inom regionrådet.

Finland är för närvarande ordförande i Barentsrådet. Det finländska ordförandeskapet avslutas med ett utrikesministermöte i Rovaniemi den 14–15 november. Det tvååriga ordförandeskapet övergår då till Ryssland, varefter Sverige står på tur för perioden 2009–2011.

Sverige sätter stort värde på det multilaterala regionala samarbete som bedrivs i Barentsrådet. Vi ser fram mot vårt kommande ordförandeskap och de förberedelser som krävs för att ordförandeskapet ska bli framgångsrikt.

En viktig uppgift för varje ordförandeland är att driva de frågor som redan finns på agendan framåt. En stor fråga under det finländska ordförandeskapet har varit att hantera förhandlingarna om att etablera ett internationellt Barentssekretariat i Kirkenes. Siktet är nu inställt på att en överenskommelse ska kunna skrivas under vid ministermötet i november. Sekretariatet blir ett viktigt administrativt stöd både för Barentsrådet och Barents regionråd och kommer att bidra till behövlig kontinuitet i verksamheten på båda nivåer.

Vilka frågor som blir aktuella att driva under det kommande svenska ordförandeskapet är ännu för tidigt att ta ställning till. Ett beredningsarbete kommer att påbörjas under 2008 och i detta förutsätter jag att de svenska Barentslänen, Norrbotten och Västerbotten, kommer att delta aktivt med inspel och synpunkter i nära samarbete med Regeringskansliet och andra myndigheter och aktörer som medverkar i Barentssamarbetet på nationell respektive regional nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.