Till innehåll på sidan

Framtiden för Askölaboratoriets utsjöforskning i Östersjön

Skriftlig fråga 2006/07:1638 av Habsburg Douglas, Walburga (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-11
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga

2006/07:1638 Framtiden för Askölaboratoriets utsjöforskning i Östersjön

av Walburga Habsburg Douglas (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringens stora satsning på havsmiljön är en värdefull och nödvändig åtgärd för att förbättra livsbetingelserna för människor, djur och de otaliga organismer som lever nära eller i haven. Haven representerar rikliga naturvärden och är en fantastisk resurs ur många aspekter. Därför är det glädjande att konstatera att inriktningen av regeringens havsmiljöpolitik i huvudsak mottagits väl av den marina forskarvärlden.

För politisk framgång inom havsmiljöområdet, är framgångsrik forskning en nödvändig komponent. Stockholms Marina Forskningscentrum (SMF), med fältstation på Askö i Trosa skärgård, har under mer än 40 år bedrivit forskning i Östersjön. Forskningen har resulterat i flera världsunika och obrutna mätserier inom bland annat miljögiftsområdet.

Den utsjöforskning som bedrivs på fältstationen på Askö är beroende av fartyg som klarar av de varierande och tidvis mycket tuffa förhållande som råder på öppna Östersjön. De fartyg som kan komma i fråga för dessa forskningsuppdrag är mycket få. Hittills har SMF kunnat hyra ett större fartyg av Sjöfartsverket under ca 50 dagar årligen. Men med hänvisning till sparkrav har Sjöfartsverket nyligen sagt upp kontraktet med SMF. Som ansvarigt för att tillhandahålla forskningsfartyg för det egentliga Östersjön har SMF hamnat i en bekymmersam situation: Löses inte fartygsfrågan, finns risk för att Askölaboratoriets unika och obrutna mätserier bryts, vilket kommer att leda till stora framtida problem för den svenska havmiljöforskningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa framtiden för de världsunika och obrutna havsmiljömätningarna i det egentliga Östersjön.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1638 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1638 Framtiden för Askölaboratoriets utsjöforskning i Östersjön

Miljöminister Andreas Carlgren

Walburga Habsburg Douglas har frågat statsrådet Åsa Torstensson vilka åtgärder hon avser att vidta för att säkerställa framtiden för de världsunika obrutna havsmiljömätningar som Askölaboratoriet genomfört i Östersjön. Frågan har överlämnats till mig med anledning av att jag ansvarar för Havsmiljöutredningen.

Regeringen har tillsatt en utredning Kunskap för bevarande och hållbart nyttjande av havsmiljön (dir. 2006:87 med tilläggsdirektiv dir. 2007:67), även kallad Havsmiljöutredningen (M2006:05). Utgångspunkten för uppdraget är bland annat att öka samverkan mellan miljöövervakningen och forskning samt undersökningsverksamhet. Vidare ska utredningen bland annat även utreda:

-      hur samverkan mellan vattenrelaterad miljöövervakning samt forskning och undersökningsverksamhet kan utvecklas,

-      föreslå ett system för samverkan och samnyttjande av forsknings- och undersökningsfartyg samt sammanställa vilka krav som bör ställas på oceangående fartygsresurser för forsknings- och undersökningsverksamhet.

Regeringen har således uppmärksammat det problem som finns i dag med att samordna olika myndigheter, forskningsinstitut, universitet och andra aktörers aktiviteter i hav och vid kust som kräver användning av fartyg. Jag kan inte uttala mig om de aktuella behov som Askölaboratoriet har utan detta är en fråga för de berörda myndigheternas ledningar.

Havsmiljöutredningen kommer i sitt arbete att inhämta kunskap om berörda myndigheters och andra relevanta verksamhetsutövares behov och omfattning av utsjöverksamheten. Behovet av fartyg i mellanklass med betydande räckvidd, som är möjliga att tillfälligtvis användas på öppet hav kommer särskilt att undersökas. Utredningen ska vidare inventera förekomsten av fartyg i Sverige som är lämpliga för undersöknings- och forskningsverksamhet i kustvatten och på öppet hav samt bedöma nyttjandegraden av dessa fartyg. Utredningen ska med den kunskapen som grund redovisa vilka möjligheter som finns att samordna användningen av olika typer av fartyg och vilka samordningsvinster som kan göras samt ge förslag på ett system för bättre samverkan och samnyttjande av dessa fartyg.

Havsmiljöutredningen ska redovisa sin utredning i helhet senast den 30 april 2008. Ett delbetänkande Ett svenskt havsmiljöinstitut (SOU 2006:112) överlämnades den 20 december 2006.

Jag vill avslutningsvis poängtera att jag delar Walburga Habsburg Douglas engagemang för våra hav. Jag ser vidare fram emot Havsmiljöutredningens redovisning av sitt uppdrag i april 2008 då vi kommer att få ett förslag till hur samordningen av de aktiviteter som sker i våra kustvatten och på våra hav kan förbättras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.