Rekryteringsbidrag

Skriftlig fråga 2006/07:166 av Malmström, Louise (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-17
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:166 Rekryteringsbidrag

av Louise Malmström (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Rekryteringsbidraget är till för personer som fyllt 25 år och har kort tidigare utbildning. Dessa personer ska också vara eller riskera att bli arbetslösa eller ha funktionshinder och därför behöver extra tid för att klara sina studier. Rekryteringsbidraget är ett bidrag som inte behöver betalas tillbaka.

Regeringen anser att rekryteringsbidraget ska avvecklas från och med den 1 januari 2007, även för dem som redan påbörjat sina studier under det rådande systemet. Vill de fullfölja studierna hänvisas de till studielån.

Rekryteringsbidraget har varit en viktig del i den socialdemokratiska politiken för att minska utbildningsklyftor. För den enskilde har rekryteringsbidraget dessutom inneburit en fantastisk chans att ta sig in i studier och påverka sitt eget liv. För många som påbörjat studier med rekryteringsbidrag innebär alliansens beslut att de nu blir berövade sina framtidsmöjligheter då de inte har ekonomiska förutsättningar att ta studielån.

Det rimliga vore att behålla möjligheterna till rekryteringsbidrag även i framtiden. Men att låta dessa möjligheter få ett sådant abrupt slut så att många tvingas avbryta sina studier är inte bara respektlöst mot enskilda individer utan också samhällsekonomiskt oförsvarbart eftersom de resurser som redan lagts ned inte tas till vara då studierna upphör innan de är slutförda.

Med anledning av ovanstående frågar jag utbildningsministern varför inte de med pågående studier åtminstone kunde få ett värdigt studieavslut med bibehållet rekryteringsbidrag.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:166 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:166 Rekryteringsbidrag

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Louise Malmström har frågat mig varför inte de studerande som i dag studerar med rekryteringsbidrag kan behålla bidraget och få ett värdigt studieavslut.

Ett system för finansiering av studier för vuxna med behov av grundläggande och gymnasial utbildning måste vara enkelt, hållbart och uppfattas som rättvist. Rekryteringsbidraget har fått till effekt att personer på en och samma utbildning har kunnat få olika former av studiestöd, beroende på hemkommunens bedömning. Regeringen strävar efter ett samordnat och sammanhållet studiestödssystem. Riksrevisionen har påtalat brister och otydligheter i regelverk, handläggning, styrning och kontroll av rekryteringsbidraget. Det är därför oklart om bidraget verkligen uppnått sitt rekryterande syfte.

Det är angeläget att regeringens nya politik får genomslag så snart som möjligt. Avvecklingen av rekryteringsbidraget bör därför inledas vid utgången av 2006. Det bör dock påpekas att regeringen har föreslagit övergångsbestämmelser som innebär att inga studerande som under 2006 har beviljats rekryteringsbidrag för 2007 kommer att förlora stödet. Enligt regeringens bedömning är detta en rimlig avvecklingsperiod för rekryteringsbidraget. Det är också viktigt att understryka att det även fortsättningsvis kommer att finnas möjlighet att få ett förmånligt stöd under studietiden genom studiemedelssystemet. Totalbeloppet i studiemedlen inklusive lån är i dag 300 kr högre per månad än den generella nivån i rekryteringsbidraget. För vuxna studerande på grundskole- och gymnasienivå finns möjligheten att få ett högre bidragsbelopp inom studiemedlet som utgör ca 80 % av totalbeloppet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.