Restriktiv alkoholpolitik

Skriftlig fråga 2006/07:205 av Svedberg, Per (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-23
Anmäld
2006-11-23
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga

2006/07:205 Restriktiv alkoholpolitik

av Per Svedberg (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

EU-kommissionen presenterade i förra månaden en EU-strategi för att stödja medlemsstaterna i arbetet med att minska de alkoholrelaterade skadorna. Bakgrunden till strategin är ursprungligen ett svenskt initiativ under ordförandeskapet år 2001. Sverige har länge arbetat för att EU ska ha en gemenskapsstrategi på alkoholområdet och vi har under senaste tiden stött initiativen under det finska ordförandeskapet att få genomslag för en alkoholpolitik med tydligt folkhälsoperspektiv inom EU.

Det är oerhört positivt att EU nu tar tag i alkoholfrågan och så tydligt kopplar detta till folkhälsoperspektivet. Det betyder att folkhälsoargumentet nu är ett accepterat argument i EU-sammanhang när alkoholpolitiken diskuteras. På ett kommande ministermöte ska en policydebatt hållas i alkoholfrågan. Det är viktigt att kommande diskussioner i EU-sammanhang inte undviker känsliga frågor. Sverige har här en möjlighet att driva förslag som verkligen kan minska tillgången på alkohol i samhället. Exempel på åtgärder kan vara höjda minimiskatter på alkohol, minskade införselkvoter och strängare försäljnings- och serveringslagstiftning, till exempel höjda åldersgränser.

Vilka frågor avser statsrådet att driva i de kommande EU-diskussionerna om alkoholpolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:205 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:205 Restriktiv alkoholpolitik

Statsrådet Maria Larsson

Per Svedberg har frågat mig vilka frågor jag avser att driva i de kommande EU-diskussionerna om alkoholpolitiken.

Först och främst vill jag instämma i att det är oerhört positivt att vi nu har fått en alkoholstrategi på gemenskapsnivå. Vi är många som har väntat länge. Strategin är EU:s första policydokument på alkoholområdet och som sådant har den ett mycket stort symbolvärde. Jag delar också uppfattningen att strategin innebär att folkhälsoperspektivet på alkoholfrågor förstärks inom unionen. Detta är en stor framgång eftersom alkohol hittills nästan uteslutande har betraktats som en livsmedelsfråga eller en ekonomisk fråga inom EU.

Som framgår av regeringsförklaringen har regeringen för avsikt att driva en restriktiv alkoholpolitik inom EU. Kommissionens strategi utgör, tillsammans med de rådsslutsatser som ska antas under ministerrådsmötet den 30 november, en plattform för det fortsatta arbetet mot en mer balanserad och restriktiv alkoholpolitik inom EU.

Jag vill betona att jag ser strategin som ett första steg och att det nu är viktigt att gå vidare. Åtgärder behövs inom många politikområden. Det gäller till exempel konsumentskydd, transport, reklam och marknadsföring, skattefrågor och även andra frågor som rör den inre marknaden. Dessa frågor ingick för övrigt i rådets ursprungliga inbjudan till kommissionen att ta fram en heltäckande strategi på alkoholområdet. Dit har vi ännu inte nått.

Därför kommer jag att i alla relevanta sammanhang verka för att också frågor av gränsöverskridande karaktär som till exempel införsel, skatter och andra frågor som rör den inre marknaden på sikt inlemmas i strategin.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.