Situationen för de prostituerade

Skriftlig fråga 2006/07:220 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-24
Anmäld
2006-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-12-06
Besvarad
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2006/07:220 Situationen för de prostituerade

av Luciano Astudillo (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Lagen mot köp av sexuella tjänster var omstridd redan då den infördes. Det har visat sig att både dess kritiker och dess påhejare har fått rätt.

I dag har lagen funnits i sju år och den har varit särskilt framgångsrik för att få fram stödbevisning i mål om människohandel och koppleri. Dessutom har antalet gatuprostituerade minskat med en tredjedel. Men samtidigt har samhällsklimatet blivit allt tuffare för de prostituerade. Den nya tekniken med mobiltelefoner och Internet har möjliggjort flera mötesplatser på ställen utan insyn.

Fram till i höst har socialen i Malmö träffat 62 kvinnor som gatuprostituerar sig. Av dessa är 32 heroinister och 21 började prostituera sig under det senaste året, och den yngsta är 17 år. Före sexköpsslagens införande fanns det 200 prostituerade i Malmö, en grupp som har minskat radikalt. Det har även visat sig att de prostituerade i Malmö är i sämre skick än de är i andra större svenska städer. Det är också svårt att förstå att gruppen fortfarande är så stor trots närheten till Danmark där prostitution är tillåtet.

det stora hela har lagen haft en positiv effekt, och situationen för de prostituerade hade troligtvis inte varit bättre om lagen inte hade funnits. Men den prostitution som sker genom kontakter med hjälp av den nya tekniken ställer oss inför nya utmaningar, och dessa utmaningar kommer dagens lagstiftning inte åt.

Med bakgrund av detta frågar jag statsrådet vad han avser att göra för att förbättra situationen för de prostituerade.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:220 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:220 Situationen för de prostituerade

Statsrådet Maria Larsson

Luciano Astudillo har frågat socialministern vad han avser att göra för att förbättra situationen för de prostituerade. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Människor i prostitution tillhör de mest utsatta i vårt samhälle. Bakgrunden till dessa personers levnadssituation är oftast mycket komplex och individuell. Gemensamt för många är dock ett stort mått av utsatthet och känslomässig ensamhet. Den självklara ambitionen för regeringen är att ingen människa ska behöva hamna i prostitution. De kvinnor, män och ungdomar som finns i prostitutionen ska erbjudas möjlighet och hjälp att ta sig ur den. Regeringen arbetar för att motverka människors utsatthet och öka samhällets möjligheter att hjälpa dem som är utsatta.

Socialtjänsten har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver. Detta generella ansvar gäller naturligtvis även de kvinnor, män och ungdomar med prostitutionserfarenheter som behöver stöd och hjälp. Socialtjänsten ska dessutom verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Vidare finns möjlighet att omhänderta unga enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga om den unges eget beteende medför en påtaglig risk för att den unge själv tar skada.

Genom kvinnofridsreformen 1998 fick Socialstyrelsen ett uppdrag att fortlöpande följa och samla kunskap om prostitutionens omfattning och utveckling. Socialstyrelsen har presenterat två kartläggningar på området, år 2000 respektive 2004, och avser att presentera en ny rapport hösten 2007. Kartläggningarna innehåller kunskap som är betydelsefull för socialtjänsten i mötet med människor med prostitutionserfarenhet.

I Sverige finns i dag tre så kallade prostitutionsgrupper i socialtjänstens regi i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här pågår uppsökande fältarbete, stödjande, rådgivande verksamhet och behandlingsarbete samt kunskapsspridning. Huvudmålet är att hjälpa kvinnor, män och ungdomar att ta sig ur prostitution. Dessutom bedriver socialtjänsten i vissa kommuner verksamheter för att stödja dem som vill upphöra med att köpa sex. Dessa verksamheter är viktiga för att motverka efterfrågan.

Mot bakgrund av den komplexitet som ligger till grund för att människor hamnar i prostitution behövs insatser på många olika områden. Socialtjänstens förebyggande arbete mot missbruk, hemlöshet och med att komma in i utsatta ungas liv på ett så tidigt stadium som möjligt är mycket viktigt. Det handlar om att tidigt fånga upp och stödja unga som visar tecken på att fara illa. I frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa har socialtjänsten ett huvudansvar att se till att samverkan mellan samhällsorgan och andra som berörs kommer till stånd. Det behövs till exempel nära samarbete mellan socialtjänst, skola, psykiatri, ungdomsmottagningar med flera.

Lagstiftningen om förbud mot köp av sexuella tjänster infördes den 1 januari 1999. Förbudet gäller även om gärningsmannen skaffat eller försökt skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse med användande av Internet eller annan ny teknik. Enligt polisen och socialtjänstens prostitutionsgrupper har antalet kvinnor i gatuprostitution och antalet köpare i gatumiljön i de tre storstäderna minskat sedan sexköpslagen infördes. Det är dock svårare att veta hur den mer dolda inomhusprostitutionen har påverkats. Ibland påstås den svenska sexköpslagstiftningen ha lett till att mer av prostitutionen förmedlas via Internet. Enligt Socialstyrelsen är situationen dock likadan i andra länder och har snarare med den nya informationstekniken i sig att göra.

Polisen prioriterar bekämpningen av inomhusprostitutionen genom aktiva polisinsatser samt spaning på Internet. Dessutom ingår det i verksamheten som socialtjänstens prostitutionsgrupper bedriver att etablera kontakt även med dem som utnyttjas i inomhusprostitution. Utöver detta har vissa prostitutionsgrupper och frivilligorganisationer gjort undersökningar om och utarbetat metoder för den uppsökande verksamheten för dem som utnyttjas genom webbsidor på Internet.

Regeringen arbetar för närvarande med att ta fram en nationell handlingsplan mot prostitution och handel med människor för sexuella ändamål, med särskilt fokus på kvinnor och barn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.