Utredning om a-kassan

Skriftlig fråga 2006/07:228 av Brink, Josefin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-28
Anmäld
2006-11-28
Besvarad
2006-12-06
Svar anmält
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2006/07:228 Utredning om a-kassan

av Josefin Brink (v)

till statsrådet Sven Otto Littorin (m)

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har riktat skarp kritik mot regeringens föreslagna försämringar i arbetslöshetsförsäkringen. De menar att förslagen är illa förberedda och svåra att genomföra redan från och med årsskiftet 2006/07. Trots att de föreslagna förändringarna påverkar människors ekonomi och samhällsekonomin avsevärt, så har regeringen inte offentliggjort en konsekvensanalys av förslagen. Det innebär en stor brist för riksdagens möjlighet att ta ställning till förslaget. En grundförutsättning för att riksdagens möjlighet att fatta väl avvägda beslut och för ansvarsutkrävandet är att regeringens förslag är väl underbyggda.

Vänsterpartiet begär därför i enlighet med LO, TCO, Saco och Arbetslöshetskassornas Samorganisation att regeringen ska tillsätta en utredning om de genomgripande förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen bör genom utredningen återkomma till riksdagen med konsekvensbeskrivningar av de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen vad gäller socialbidragsutvecklingen, andelen privata tilläggsförsäkringar, ekonomiska effekter ur ett barnperspektiv, effekter på lägsta löner och fördelningseffekter. Alla fackliga centralorganisationer bör få tillfälle att medverka i en sådan utredning.

Min fråga till statsrådet Sven Otto Littorin är därför:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att regeringen ska tillsätta en utredning med konsekvensanalys om förändringarna i a-kassan?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:228 besvarad av Statsrådet Sven Otto Littorin

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:228 Utredning om a-kassan

Statsrådet Sven Otto Littorin

Josefin Brink har frågat om jag avser att vidta åtgärder för att utreda konsekvenserna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringens regelverk.

Josefin Brink skriver att regeringen inte har offentliggjort en konsekvensanalys av de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen och att förslagen är illa förberedda och svåra att genomföra från årsskiftet. Josefin Brink menar att regeringen bör utreda och beskriva konsekvenserna av de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringens regelverk vad gäller socialbidragsutvecklingen, andelen privata tilläggsförsäkringar, ekonomiska effekter ur ett barnperspektiv, effekter på lägsta löner och fördelningseffekter.

Till att börja med vill jag säga att regeringen gick till val på en förberedd politik som bland annat innebar en uppstramning av arbetslöshetsförsäkringen. De förändringar som regeringen nu föreslår måste ses i ett större sammanhang eftersom de är en del av regeringens samlade politik. Målet med regeringens politik är att öka sysselsättningen. Vi menar att allas vilja till arbete måste tas till vara och utanförskapet brytas. Jobbavdrag och sänkt arbetslöshetsersättning stimulerar utbudet av arbetskraft. Genom att göra skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta tydligare, samtidigt som vi underlättar anställning och stimulerar efterfrågan kommer flera i arbete.

Kvalificerade fördelningspolitiska analyser har tagits fram. De samlade fördelningseffekterna av regeringens förslag i budgetpropositionen finns presenterade i finansplanen samt i den fördelningspolitiska redogörelsen.

När det gäller barnperspektivet följer av den fördelningspolitiska analysen att den sammantagna effekten av regeringens politik är positiv för alla grupper @ även barnen. Regeringens viktigaste uppgift är att ge alla ett arbete. Ur ett barns perspektiv är det viktigt att föräldrarna har ett arbete som kan försörja familjen.

Konsekvenserna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen för kommunerna diskuteras i propositionen En arbetslöshetsförsäkring för arbete. Förändringarna i arbetslöshetsförsäkringens regelverk förväntas inte generera högre kostnader för försörjningsstödet i kommunerna i någon nämnvärd utsträckning. När fler kommer i arbete kommer i stället kommunernas finanser att förbättras.

Vidare har regeringen inga synpunkter på om enskilda finner det lämpligt att trygga sin ekonomiska situation ytterligare genom att ta tilläggsförsäkring mot arbetslöshet.

Jag kan slutligen även nämna att Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) dragit slutsatsen att regeringens samlade politik kommer att bidra till lägre arbetslöshet. I det generella uppdraget för IFAU ingår också att utvärdera konsekvenserna av ändrade regler för bland annat arbetslöshetsförsäkringen.

Mot denna bakgrund finner jag inte anledning att ytterligare utreda konsekvenserna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.