Stöd åt offer för stalkning

Skriftlig fråga 2006/07:254 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-30
Anmäld
2006-11-30
Besvarad
2006-12-06
Svar anmält
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2006/07:254 Stöd åt offer för stalkning

av Lennart Sacrédeus (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I juli 2006 utfärdade den förra regeringen direktiv för utredningen Förstärkt skydd för personer som utsätts för hot eller förföljelse.

Som svar på en fråga här i riksdagen, om att inom utredningens ramar särskilt snabbutreda så kallad stalkning, har justitieminister Beatrice Ask meddelat att hon i samråd med utredaren ska överväga eventuella tilläggsdirektiv i syfte att snabbare än vad den förra regeringen föreslog få förslag för att tydliggöra lagstiftningen mot stalkning. Detta är naturligtvis välkommet, då utredningen i sin helhet inte ska vara färdig förrän senast den 30 september 2008.

Samtidigt utsätts en stor mängd svenskar för stalkning under tiden som utredningen pågår. Problematiken aktualiserades nyligen på ett särskilt sätt för en bredare allmänhet i mitt hemlän Dalarna.

I rapporten Stalkning i Sverige @ Omfattning och åtgärder framhåller Brottsförebyggande rådet inte bara behovet av lagändringar, utan tillägger att det finns en hel del rättsväsendet kan göra för att förbättra preventionen och ge de utsatta ett bättre stöd. Brå föreslår åtgärder såsom utbildning inom rättsväsendet, särskilda resurspersoner inom polisen och stödåtgärder för brottsoffren.

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att offer för stalkning ska få bättre stöd även under de knappa två år nämnda utredning pågår?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:254 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:254 Stöd åt offer för stalkning

Justitieminister Beatrice Ask

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att offer för stalkning ska få bättre stöd även under de knappa två år nämnda utredning pågår. Frågan är ställd mot bakgrund av utredningen Förstärkt skydd för personer som utsätts för hot eller förföljelse (dir. 2006:84) som har till uppgift att bland annat analysera straffbestämmelsernas tillämplighet vid upprepade trakasserier och förföljelser (stalkning) och överväga om lagstiftningen bör förändras för att förstärka skyddet mot sådana beteenden.

En utredare har utsetts och jag ska i samråd med henne överväga eventuella tilläggsdirektiv i syfte att snabbare få förslag för att tydliggöra lagstiftningen mot stalkning.

Att stärka brottsoffers rättigheter och förbättra möjligheterna till stöd och skydd för dessa är en prioriterad fråga. Brottsoffer ska mötas med medkännande och professionalism oavsett var i landet de bor. Brottsoffer ska få information om stöd- och hjälpinsatser liksom om ekonomiskt stöd. Alla myndigheter som kommer i kontakt med brottsoffer har ansvar för detta. Det förutsätter god kunskap och återkommande utbildning om brottsoffers reaktioner och utsatta situation. Regeringen har även aviserat en nationell handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Handlingsplanen kommer bland annat att innehålla åtgärder för att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för hot eller förföljelse av män.

Stalkning är ett samlingsnamn på olika beteenden med stor spännvidd. Det kan vara till exempel upprepade telefon@, brev- eller e-postkontakter med kränkande innehåll, men även ovälkomna besök, hot eller förföljelse av en obekant person eller någon som den drabbade har haft en relation med. Dessa kontakter uppfattas ofta av dem som drabbas som hotfulla, kränkande och skrämmande både genom sitt innehåll och sin omfattning. Den stora variationen på beteenden gör att frågan om lagstiftning och andra åtgärder för att förbättra skyddet och stödet för brottsoffer som utsatts för stalkning är komplex och kräver noggranna överväganden.

För att komma till rätta med denna problematik krävs många olika åtgärder. Det gäller att både förebygga brott och erbjuda skydd och stöd till dem som drabbas. Offer för stalkning har samma behov av skydd och stöd som andra brottsoffer.

Jag är övertygad om att regeringens stora satsning på brottsoffer medför att skyddet och stödet till alla brottsoffer stärks, även för dem som utsätts för stalkning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.