Influensavaccinering

Skriftlig fråga 2006/07:267 av Bråkenhielm, Catharina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-04
Anmäld
2006-12-05
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga

2006/07:267 Influensavaccinering

av Catharina Bråkenhielm (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Den årliga influensan som uppträder varje vinter kan vara allvarlig för personer som har nedsatt motståndskraft, till exempel på grund av sjukdom eller hög ålder. Flera hundratusen personer i Sverige insjuknar årligen och flera tusen personer dör av vanlig influensa varje år. Det finns vaccin mot vanlig årlig influensa och den brukar komma i oktober. Socialstyrelsen rekommenderar vaccination till i första hand personer med hjärt- eller lungproblem, samt personer över 65 år. Drygt 60 % av ålderspensionerna vaccinerar sig. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar dock att 70@75 % av befolkningen över 65 år vaccinerar sig.

I år har influensavaccineringen startat senare än normalt eftersom vaccinproduktionen har varit försenad. Landstingens informationskampanjer har därför senarelagts på många håll. På flera ställen i landet har det också under hösten meddelats uppgifter från landstingen om att vaccinet inte kommer att räcka till alla som behöver. På andra håll har det gjorts reklam för att även andra än riskgrupper kan vaccinera sig. Det behövs uppenbarligen en större samordning av hanteringen av influensavaccinering så att tillräckligt med vaccin tas fram, att förhållandena blir likvärdiga över hela landet och att i första hand prioriterade grupper verkligen ges möjlighet att vaccinera sig.

Min fråga till statsrådet lyder:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att bidra till att det blir likvärdiga förhållanden över hela landet när det gäller influensavaccinering?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:267 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:267 Influensavaccinering

Statsrådet Maria Larsson

Catharina Bråkenhielm har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att bidra till att det blir likvärdiga förhållanden över hela landet när det gäller influensavaccinering.

Det är naturligtvis bekymmersamt att influensavaccineringen startat sent i år. Orsaken till detta är att produktionen blivit försenad. Landstingen har också olika avtal för leverans av influensavacciner vilket bidragit till att tillgången till influensavacciner varierar mellan de olika landstingen.

De svenska inköpen av influensavaccin har fram tills nyligen gjorts av varje landsting var för sig. Vanligtvis upphandlar landstingen vaccin för ett eller två år i taget. Detta har medfört att många olika tillverkare har getts möjlighet att leverera vaccin till Sverige. Från och med årets upphandling av influensavaccin, inför nästa influensasäsong, har man inom landstingen beslutat att Stockholms läns landsting (SLL) ska samordna inköpen av influensavaccin för samtliga landsting. Orsaken till detta är att bättre kunna garantera tillgången till influensavaccin.

Inför varje influensasäsong bedömer landstingen det lokala behovet av vacciner. Behovet varierar naturligtvis mellan de olika landstingen. För att underlätta landstingens bedömningar ger Socialstyrelsen ut allmänna råd med rekommendationer om vilka grupper i samhället som har behov av att bli vaccinerade mot influensa.

Både Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet (SMI) verkar för att få flera ur riskgrupperna att vaccinera sig. Under senare år har flera människor i riskgrupperna låtit vaccinera sig och skillnaderna i vaccinationstäckning mellan de olika landstingen har minskat.

SMI har också fått extra medel år 2007 och 2008 för att bland annat införa system för att registrera vilka personer som får vaccinationer i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.