Till innehåll på sidan

Jämställdheten i organisationer som får Sidastöd

Skriftlig fråga 2006/07:353 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-13
Anmäld
2006-12-13
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga

2006/07:353 Jämställdheten i organisationer som får Sidastöd

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Vid en genomgång av de organisationer som får stöd av Sida har det visat sig svårt att utvärdera deras arbete med jämställdhet. Det gäller också hur enskilda organisationer arbetar för att motverka våld, hot och sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor. Dagens ordning är inte tillfredsställande. Större krav måste ställas på organisationer att jämställdheten i alla delar beaktas. Därför måste instrumenten för utvärdering och uppföljning utvecklas.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att enskilda organisationers jämställdhetsarbete i biståndssammanhang ska kunna utvärderas på ett bättre sätt än i dag.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:353 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:353 Jämställdheten i organisationer som får Sidastöd

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att enskilda organisationers jämställdhetsarbete i biståndssammanhang ska kunna utvärderas på ett bättre sätt än i dag.

Regeringen fäster stor vikt vid de svenska organisationernas arbete med jämställdhet på utvecklingsområdet. UD såväl som Sida tillämpar ett antal instrument i arbetet med att kontinuerligt granska och kvalitetssäkra verksamheten där även jämställdhetsarbetet inkluderas. Förutom löpande dialog och fältbesök till länder och regioner där man på plats följer upp insatserna omfattar dessa instrument bland annat förbättrad mål- och resultatredovisning, uppföljning samt Sidas systemrevisioner och kapacitets- och partnerskapsutvärderingar. Stora krav ställs på organisationerna att verksamheten och uppföljning inklusive utvärdering håller hög kvalitet.

Såväl verksamhetsmässigt som metodmässigt redovisas detta arbete sedan i de årsrapporter som inkommer till Sida.

Under 2006 finansierar Sida genom anslaget till enskilda organisationer 71 insatser för drygt 40 miljoner kronor där organisationerna arbetar direkt med jämställdhetsfrågor. Arbetet med jämställdhet finns även integrerat i annan verksamhet, exempelvis bland de 149 insatser för 77 miljoner kronor som är inriktade på hiv/aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, eller de 142 projekt för 68 miljoner kronor som har fokus på mänskliga rättigheter. Bland dessa finns projekt med fokus på våld mot kvinnor inklusive arbete mot sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Bekämpning av könsrelaterat våld är högt prioriterat av regeringen och jag anser att frågan om kvinnors ställning och respekt för de mänskliga rättigheterna måste ges ytterligare vikt i utvecklingssamarbetet.

Sida har fått i uppdrag av regeringen att särskilt redovisa sitt arbete på detta område. Resultatet av rapporteringen ska sedan användas för att ytterligare förstärka arbetet med att ta fram ändamålsenliga metoder och instrument för uppföljning och utvärdering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.