Feminism inom utvecklingsbiståndet

Skriftlig fråga 2006/07:361 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-14
Anmäld
2006-12-14
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2006/07:361 Feminism inom utvecklingsbiståndet

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Riksdagen har ställt sig bakom skrivningen: En feministisk samhällssyn dvs. en (åsikts‑)inriktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället och påverka politiken. Det gäller också biståndspolitiken. Man menade att ett feministiskt angreppssätt med de olika riktningar som finns inom feminismen kan bidra till diskussioner om hur utvecklingssamarbetets inriktning kan åstadkomma rättvis och hållbar utveckling för kvinnor och män, pojkar och flickor och i förlängningen bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor.

Hur kommer statsrådet Gunilla Carlsson att använda feminismen som analysmetod inom utvecklingsbiståndet för att bidra till att människor ska kunna förbättra sina levnadsvillkor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:361 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:361 Feminism inom utvecklingsbiståndet

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig hur jag kommer att använda feminismen som analysmetod inom utvecklingsbiståndet för att bidra till att människor ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Främjande av jämställdhet och förstärkning av kvinnors och flickors villkor och rättigheter prioriteras högt av regeringen.

Det svenska utvecklingssamarbetet har som övergripande mål att bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Kvinnor, män, flickor och pojkar ska ha samma rätt att åtnjuta de mänskliga rättigheterna och ges samma förutsättningar att forma sina egna liv.

Utgångspunkten för arbetet med att planera, bereda, genomföra, följa upp och utvärdera biståndsinsatser är Sveriges politik för global ut­veckling och dess mål att bidra till en rättvis och hållbar global utveckling samt dess två perspektiv, det vill säga rättighetsperspektivet och fattiga människors perspektiv på utveckling. Inom ramen för arbetet med regionala och landspecifika samarbetsstrategier görs analyser om bland annat maktförhållanden, situationen när det gäller åtnjutande av de mänskliga rättigheterna samt tillgång till resurser av olika slag ur ett jämställdhetsperspektiv. Dessa analyser ligger sedan till grund för stöd i form av åtgärder och insatser som kan komplettera och förstärka varandra.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.