Hot och våld i den svenska skolan

Skriftlig fråga 2006/07:372 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-15
Anmäld
2006-12-15
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2006/07:372 Hot och våld i den svenska skolan

av Lars-Ivar Ericson (c)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Ny statistik från Arbetsmiljöverket visar att våld och hot ökar i den svenska skolan. Brutalitet och nedsättande språkbruk slår mot både elever och lärare. Detta innebär att arbetsmiljön i skolan blir dålig och förutsättningarna för kunskapsinhämtning försämras. Skolan är en viktig plats där unga människor får sina grundläggande värderingar och en osund miljö med våld och hot kan få svåra följder för framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga våld och hot i den svenska skolan?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:372 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:372 Hot och våld i den svenska skolan

Statsrådet Jan Björklund

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga våld och hot i den svenska skolan.

Jag instämmer helt med Lars-Ivar Ericson om att hot och våld aldrig kan accepteras i den svenska skolan. Det är mycket oroande att detta ökat.

Regeringen vill stärka det aktiva och förebyggande arbetet i skolorna, och komplettera det med skarpare verktyg för att ge alla elever en trygg studiemiljö. Staten har, tillsammans med kommunerna och andra skolhuvudmän, ett ansvar att erbjuda all personal i skolan goda metoder och verktyg som bygger på forskning och beprövad erfarenhet.

Ett tydligt arbete med värdegrunden är en grundläggande förutsättning för en trygg skola fri från våld och hot.

För att öka rektorers och lärares möjligheter att skapa trygghet och studiero krävs även tydligare befogenheter i skollagen. Skolorna ska ha lokalt anpassade ordningsregler, hur dessa utformas ska vara upp till skolan att avgöra, men stödet från lagstiftarens sida ska vara tydligt. Jag anser vidare att det, när alla andra åtgärder bedöms otillräckliga, ska vara möjligt att flytta en elev som mobbar till en annan skola.

Mobbning och andra trakasserier är ett av de värsta uttrycken för bristande respekt för andra människor. Problemen kan bara lösas genom ett långsiktigt arbete, där ett gott och respektfullt klimat skapas mellan alla som finns i skolan. En nyckelfaktor för framgång är att kunskapsnivån om hur mobbning uppstår, förebyggs och förhindras höjs på skolorna.

Ett internt arbete pågår för närvarande inom Regeringskansliet för att konkretisera den utbildningsinsats, i form av forsknings- och erfarenhetsbaserade åtgärdsprogram mot alla former av kränkande behandling, som regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1, utgiftsområde 16). Det är min ambition att ett uppdrag ska presenteras inom kort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.