Sexualbrottslagen

Skriftlig fråga 2006/07:380 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-15
Anmäld
2006-12-15
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2006/07:380 Sexualbrottslagen

av Inger Davidson (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den nya sexualbrottslagen saknar skydd för flickor och kvinnor som råkar ut för ett sexuellt övergrepp när de befinner sig i en särskilt utsatt situation. Kristdemokraterna påpekade denna avsaknad redan när förslaget till den nu snart tvååriga lagen låg på riksdagens bord för två år sedan. Lagrådet var av samma uppfattning som Kristdemokraterna.

Av den dåvarande socialdemokratiska regeringens proposition framgick att kriminaliseringens räckvidd i stora drag är avsedd att vara densamma som enligt tidigare lagstiftning. Den nya lagen innebär att den praxis som utarbetats angående begreppet hjälplöst tillstånd står fast. Regeringen frångick således den utvidgning som Lagrådet förordat, alltså att låta straffbestämmelsen omfatta även det fall att en person har befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Lokutionen hjälplöst tillstånd är uppenbarligen inte tillräckligt långtgående. Vid en uppmärksammad rättegång efter det att lagen ändrats gick två män fria efter att ha sexuellt utnyttjat en 15-årig flicka som var utsvulten och utmattad. Hon befann sig i en mycket utsatt situation, men detta, konstaterade domstolen, hade ju lämnats utanför straffansvaret vid lagändringen.

Min fråga till justitieministern är följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utvidga det straffbara området genom att göra våldtäktsbestämmelsens andra stycke tillämpligt även i fall där en person befunnit sig i en särskilt utsatt situation?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:380 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:380 Sexualbrottslagen

Justitieminister Beatrice Ask

Inger Davidson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utvidga det straffbara området genom att göra våldtäktsbestämmelsens andra stycke tillämpligt även i fall där en person befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Sexuella övergrepp innebär en oerhörd integritetskränkning och är ett extremt uttryck för bristande respekt för en annan människas självklara rätt till personlig integritet och självbestämmande. Sexualbrotten är komplicerade till sin natur och gränsdragningsfrågorna kan vara mycket svåra. För regeringen är arbetet med att bekämpa sexuella övergrepp en högt prioriterad fråga.

Genom sexualbrottsreformen år 2005 har skyddet mot att utsättas för sexuella kränkningar stärkts väsentligt. Bland annat utvidgades våldtäktsbrottet till att omfatta också allvarliga fall av sexuella utnyttjanden, det vill säga fall då förövaren utnyttjar att offret befinner sig i ett hjälplöst tillstånd till exempel på grund av berusning.

Ansvaret för att tolka och tillämpa straffbestämmelser i enskilda fall ligger alltid på domstolarna. Bedömningen av om ett offer befinner sig i ett sådant hjälplöst tillstånd som omfattas av bestämmelsen måste alltid göras i varje enskilt fall med beaktande av samtliga omständigheter.

Sexualbrottslagstiftningen är fortfarande relativt ny och har ännu inte varit i kraft i två år. Regeringen har för avsikt att initiera en uppföljning av tillämpningen av den nya sexualbrottslagstiftningen för att utröna om denna är ändamålsenlig och tillräcklig. I en sådan uppföljning kommer givetvis våldtäktsbrottet att utgöra en viktig del.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.