Friskolor med konfessionell inriktning

Skriftlig fråga 2006/07:387 av Johnsson, Eva (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-18
Anmäld
2006-12-18
Besvarad
2006-12-28
Besvarad
2007-01-02
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2006/07:387 Friskolor med konfessionell inriktning

av Eva Johnsson (kd)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Under den förra borgerliga regeringen infördes 1992 ett system med kommunala bidrag till fristående skolor. Läsåret 2005/06 går ca 8 % av grundskoleeleverna i en fristående grundskola och ca 13 % av gymnasieeleverna i en fristående gymnasieskola. En liten andel av dessa friskolor i sin tur är konfessionella friskolor.

I tilläggsprotokollet till Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, som är svensk lag (1994:1219) konstateras i artikel 2 att staten ska respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.

Detta tycks ligga väl i linje med vad ministern tidigare uttryckt i frågan. För mig är det helt okej med religiösa friskolor som ber både morgonbön och bordsbön och har religiösa symboler på väggarna så länge det inte blandas ihop med undervisningen och läroplanen. Darwin får inte ersättas med första Mosebok. De allra flesta religiösa friskolor gör ett utomordentligt jobb, har skolministern sagt i en intervju i Dagens Nyheter för någon vecka sedan.

Kristdemokraterna välkomnar skolministerns inriktning, eftersom vi anser att alla skolor ska hålla samma höga nivå inom den reglering vi i dag har. Ingen skola ska däremot tillåtas bryta mot skollag, förordningar eller regler.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa friskolornas rätt att verka, inte minst konfessionella friskolor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:387 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 28 december

Svar på fråga

2006/07:387 Friskolor med konfessionell inriktning

Statsrådet Jan Björklund

Eva Johnsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa de fristående skolornas rätt att verka.

Fristående skolor ökar mångfalden och valfriheten. Som komplement och konkurrent till de kommunala skolorna har friskolorna bidragit till att stärka den pedagogiska utvecklingen och förnyelsen i skolväsendet.

Som frågeställaren skriver har Sverige enligt första tilläggsprotokollet till Europakonventionen åtagit sig att respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en utbildning som överensstämmer med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. Fristående skolor med konfessionell inriktning är efterfrågade av många föräldrar och fyller därigenom en viktig uppgift.

Regeringen har tidigare aviserat (prop. 2006/07:1, utgiftsområde 16, s. 95) att alla skolor, oavsett huvudman, ska ges möjlighet att verka under likvärdiga förutsättningar. Kommunernas beräkningsunderlag för ersättning till fristående skolor måste bli mer enhetligt och transparent. Riksdagen har också tillkännagivit att fristående skolor ska ges möjlighet att genom förvaltningsbesvär överklaga kommunernas beslut om ersättning (bet. 2005/06:UbU13, rskr. 2005/06:240). Regeringen avser att återkomma till riksdagen om detta och flera förslag för att öka likvärdigheten.

Jag delar Eva Johnssons uppfattning om att ingen skola ska tillåtas bryta mot skollag, förordningar eller andra regler. Regeringen har därför för avsikt att skärpa inspektionen av skolväsendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.