Till innehåll på sidan

Sverige och FN:s arbete mot förtryck av HBT-personer

Skriftlig fråga 2006/07:39 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-19
Anmäld
2006-10-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-10-31
Svar anmält
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2006/07:39 Sverige och FN:s arbete mot förtryck av HBT-personer

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I årets regeringsförklaring konstateras bland annat att i stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck. Det är därför angeläget att stärka FN:s arbete mot detta. Någon närmare redovisning av hur detta praktiskt ska ske framgår dock inte.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder har ministern för avsikt att vidta för att stärka FN:s arbete mot förtryck av HBT-personer?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:39 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 31 oktober

Svar på fråga

2006/07:39 Sverige och FN:s arbete mot förtryck av HBT-personer

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka FN:s arbete mot förtryck av HBT-personer.

Över hela världen utsätts homosexuella, bisexuella och transpersoner för olika former av diskriminering, förföljelse och våld. Diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. Därför är lagstiftning eller praxis som innebär diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner oacceptabel.

Förenta nationernas konventioner om mänskliga rättigheter utgör grunden för arbetet med att främja HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Skyddet mot diskriminering ingår i samtliga FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Diskriminering på grund av sexuell läggning förbjuds också av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt att på olika sätt förmå stater att efterleva de åtaganden om icke-diskriminering som gjorts genom de internationella konventionerna, snarare än att skapa nya internationella normer till skydd för mänskliga rättigheter.

Regeringen fäster vikt vid FN-systemets roll i kontrollen av staters efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. De konventionskommittéer som övervakar staters efterlevnad av de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter måste ges stöd att effektivisera sina arbetsmetoder. Vidare måste stater uppfylla sina rapporteringsskyldigheter och samarbeta med övervakningskommittéerna och med specialmekanismerna, till exempel specialrapportörerna till FN:s nya råd för mänskliga rättigheter.

Regeringen kommer att ta upp frågan om diskriminering av personer på grund av sexuell läggning eller könsidentitet inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter och FN:s generalförsamling. Sverige avser under hösten att driva frågan om sexuell läggning i arbetet med den resolution om utomrättsliga avrättningar som Sverige lägger fram i generalförsamlingens tredje utskott.

Regeringen ger också stöd, bland annat genom ekonomiska bidrag, till enskilda organisationer som arbetar för att HBT-frågan ska finnas på FN:s agenda.

Även det multilaterala utvecklingssamarbetet spelar en viktig roll för att påverka HBT-personers villkor och möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.