Fredskonferens

Skriftlig fråga 2006/07:392 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-18
Anmäld
2006-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-08
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2006/07:392 Fredskonferens

av Anita Brodén (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Mellanöstern är akut. Dagligen hör vi om våld och övergrepp, inte minst i Gaza. 80 % av det palestinska folket lever under existensminimum. Människors möjlighet att försörja sig omintetgörs då fri rörlighet av varor och tjänster är beskurna och löner till offentliganställda inte utbetalats på tio månader.

Rädsla och hat, förödmjukelser och fattigdom omöjliggör en dräglig tillvaro och ljus framtid för såväl israeler som palestinier.

Alltfler röster och vädjanden hörs från olika grupper på såväl den israeliska som den palestinska sidan om ett initiativ att få till stånd en internationell fredskonferens. Många har tilltro till Europa i detta sammanhang. Flera europeiska länder har bejakat ett sådant initiativ, bland annat Spanien, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Min fråga till utrikesministern är om utrikesministern är beredd att verka för att också Sverige driver på för att få till stånd en internationell fredskonferens i syfte att uppnå en rättvis och långvarig fred mellan Israel och de palestinska områdena.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:392 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 januari

Svar på fråga

2006/07:392 Fredskonferens

Utrikesminister Carl Bildt

Anita Brodén har frågat mig om jag är beredd att verka för att få till stånd en internationell fredskonferens för att lösa den israelisk-palestinska konflikten.

Jag delar frågeställarens oro för den allvarliga utvecklingen på de palestinska områdena, inte minst i Gaza. Det är angeläget att de palestinska grupperna lägger ned vapnen och löser den interna konflikten med fredliga medel. Det är också viktigt att den bräckliga vapenvilan i och kring Gaza mellan Israel och palestinska grupper respekteras av alla parter.

En internationell fredskonferens bör hållas när det finns grundläggande förutsättningar att uppnå konkreta resultat. Den europeiska unionens gemensamma bedömning, inklusive den svenska regeringens, är att sådana förutsättningar för närvarande saknas. Jag kommer att verka inom EU för en samlad europeisk ansträngning för att bidra till att etablera sådana förutsättningar som kan leda till en internationell fredskonferens.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.