Sydlänken

Skriftlig fråga 2006/07:399 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-20
Anmäld
2006-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-01-16
Besvarad
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2006/07:399 Sydlänken

av Carina Hägg (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Oron för konsekvenserna av Sydlänken ökar inte minst bland dem som bor utmed den tänkta sträckningen. Sydlänken berör landskapbilden, väcker frågor om miljön och kommer att tvinga bort människor från deras hem. Andra kommer att tvingas bo nära ledningen med den oro det kommer att leda till, framför allt för barnen. I Jönköpings län är det många oroliga som inför julen efterfrågar ett lugnade besked från regeringen.

Näringsminister Maud Olofsson har inte avsatt ekonomiska medel i budgeten för att Svenska kraftnät ska kunna välja det billigaste alternativet som innebär nedgrävning av kabeln. Det är ett dyrare alternativ än det som nu framställs som billigaste alternativet, nämligen en luftledning. Alternativet med luftledningen skulle betyda ett högt pris för enskilda och på sikt även för samhället. Så frågan är om näringsminister Maud Olofsson är beredd att ge direktiv till Svenska kraftnät där miljöpåverkan får ökad tyngd i förhållande till kostnaden för ledningsdragning. Jag anser att regeringen borde skjuta till medel för att säkra att kabeln grävs ned.

Min fråga till näringsminister Maud Olofsson är om statsrådet avser att ge ett lugnande besked till de boende utmed Sydlänkens tänkta sträckning om att regeringen agerar genom direktiv och tillskjutande av medel för att ledningen ska grävas ned.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:399 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 16 januari

Svar på fråga

2006/07:399 Sydlänken

Näringsminister Maud Olofsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ge ett lugnande besked till de boende utmed Sydlänkens tänkta sträckning om att regeringen agerar genom direktiv och tillskjutande av medel för att ledningen ska grävas ned.

Jag vill med anledning av Carina Häggs fråga lämna följande information om Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnät) hantering av Sydlänkenprojektet. Sydlänkenprojektet är ett angeläget projekt och kommer att bidra till en tryggare elförsörjning i Sverige. Den nya ledningen ökar driftsäkerheten och överföringsförmågan i det nationella elnätet.

I den investeringsplan för Svenska kraftnäts verksamhetsområde för perioden 2007–2009, som riksdagen nyligen godkänt, uppskattas investeringskostnaden för Sydlänken till 1 200 miljoner kronor. Investeringarna i nya stamnätsledningar finansieras i sin helhet av Svenska kraftnät inom ramen för de intäkter som verket har, bland annat från avgifter för överföring av el på stamnätet. För det fall investeringen skulle överskrida den uppskattade investeringskostnaden kan Svenska kraftnät nästa år inkomma med en reviderad investeringsplan.

Svenska kraftnät har till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem. Med beaktande av dessa mål ansvarar Svenska kraftnät självt för med vilken teknik, och på vilket sätt verket vill bygga nät utifrån de krav och behov som ledningen ska svara mot.

Jag har informerats om att Svenska kraftnäts styrelse den 25 november 2005 har beslutat att förbindelsen mellan Hallsberg och Hörby ska byggas. Vidare beslutade styrelsen att närmare studera de två teknikalternativen, en konventionell växelströmsledning eller en nedgrävd likströmsförbindelse, innan beslut fattas under våren 2007 om vilken teknik den nya ledningen ska byggas med. I Svenska kraftnäts beredning kommer fördelar och nackdelar med bland annat de två olika teknikvalen att behandlas.

Under hösten 2006 har Svenska kraftnät genomfört ett antal möten med länsstyrelser, kommuner och andra intressenter. Svenska kraftnät har tagit fram en så kallad förstudie som har varit ute på remiss för synpunkter fram till den 4 januari 2007. Allmänheten har också haft möjlighet att lämna synpunkter, antingen skriftligt till Svenska kraftnät under remisstiden eller vid samrådsmöten. Samrådsmöten har anordnats på 13 platser under oktober 2006 utmed de föreslagna stråken.

Svenska kraftnäts styrelse planerar under våren 2007 att fatta beslut om vilken teknik som ska användas. Efter detta beslut inleder Svenska kraftnät sitt arbete med en miljökonsekvensbeskrivning. En koncessionsansökan kan sedan lämnas in till Energimarknadsinspektionen i slutet av 2008. Därefter ska Energimarknadsinspektionen, efter sedvanlig beredning, med eget yttrande överlämna koncessionsansökan till regeringen för beslut.

Det är min uppfattning att Svenska kraftnäts fortsatta hantering av Sydlänkenprojektet kommer att innebära en gedigen och fullgod genomgång av projektets nyckelfrågor. De ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna liksom olika sträcknings- och teknikalternativ kommer att belysas i den fortsatta beredningen av Sydlänken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.