Slutförvaring av kvicksilverhaltigt avfall

Skriftlig fråga 2006/07:402 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-20
Anmäld
2006-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-01-23
Besvarad
2007-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2006/07:402 Slutförvaring av kvicksilverhaltigt avfall

av Ameer Sachet (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I Sverige pågår ett arbete med att minska användningen av kvicksilver och fasa ut denna giftiga tungmetall från naturens kretslopp. Detta är en del i arbetet med att nå de nationella miljömålen. Sverige införde 2005 krav på att det kvicksilverhaltiga avfall som uppstår vid utfasningen ska slutförvaras i bergrum. Sverige har inget befintligt bergrum för slutförvaring av kvicksilver och enligt tidtabellen ska ett eventuellt framtida nationellt djupförvar stå klart först 2015. I väntan på detta mellanlagras kvicksilverhaltligt avfall, vilket i sig utgör en miljörisk i form av både direkta och diffusa utsläpp till omgivningen. 

Inom EU finns en väl etablerad teknik för slutförvar av bland annat kvicksilveravfall. I Tyskland återfylls sedan början på 1970-talet färdigbrutna saltgruvor, under rigorösa säkerhetsbestämmelser, med avfall lämpat för detta. Saltgruvorna är luft- och vattentäta och erbjuder i dag bästa tillgängliga teknik för underjordiskt slutförvar av avfall. Andra länder inom EU, såsom Österrike, Danmark, Finland, Holland, Frankrike, Spanien med flera, har redan skickat tiotusentals ton avfall till de tyska saltgruvorna.

Kostnaden för ett svenskt djupförvar ska betalas av de svenska avfallsinnehavarna, som är få och innehar, ur ett EU-perspektiv, en relativt liten mängd kvicksilverhaltigt avfall. Beräkningar visar att kostnaden för innehavaren blir betydligt högre, kanske tio gånger mer, jämfört med att använda den etablerade europeiska lösningen.

Min fråga blir därför om ansvarigt statsråd avser att bidra till att klargöra Sveriges politiska hållning när det gäller en gemensam europeisk lösning för slutförvaring av kvicksilveravfall.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:402 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 23 januari

Svar på fråga

2006/07:402 Slutförvaring av kvicksilverhaltigt avfall

Miljöminister Andreas Carlgren

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att bidra till att klargöra Sveriges politiska hållning när det gäller en gemensam europeisk lösning för slutförvar av kvicksilveravfall. Sachet hänvisar dels till att kvicksilveravfall från andra EU-länder i dag skickas till anläggningar i tyska saltgruvor, dels till  kostnadsberäkningar för ett svenskt djupförvar som visat att kostnaderna kan bli betydligt högre än vid förvar i nämnda saltgruvor.

Den förra regeringen tillsatte i juli 2005 en utredning om slutförvar av kvicksilverhaltigt avfall. En slutlig redovisning av uppdraget ska ske den 31 december 2007. Utredarens uppdrag är bland annat att verka för att avfallsägarna tar fram ett mer detaljerat underlag kring finansiering och lokalisering av förvaret.

Vid en jämförelse med lagring i tyska saltgruvor, eller andra alternativa förvar i Europa, är det väsentligt att vi gör en helhetsbedömning. Det är av stor vikt att väga kortsiktiga ekonomiska lösningar mot långsiktiga miljömässiga och samhällsekonomiska aspekter.

Regeringen planerar att ge den pågående utredningen om slutförvar ett tilläggsdirektiv för att få ett mer detaljerat underlag om slutförvarets kostnader. Utgångspunkten bör vara att söka lösningar som tillgodoser miljökraven med god kostnadseffektivitet till exempel genom samordning med annan verksamhet. I tilläggsdirektivet bör också ingå att dokumentera och jämföra de lösningar för slutförvar av kvicksilver som etablerats i andra europeiska länder.

Först efter redovisningen av ett sådant utökat uppdrag anser jag att det finns tillräckligt underlag att kunna ta ställning till eventuella modifieringar av gällande svenska regler samt huruvida Sverige skulle vara intresserat av en gemensam europeisk lösning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.