Till innehåll på sidan

Konstitutionellt förbud mot diskriminering av HBT-personer

Skriftlig fråga 2006/07:445 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-08
Anmäld
2007-01-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-01-24
Besvarad
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2006/07:445 Konstitutionellt förbud mot diskriminering av HBT-personer

av Birgitta Ohlsson (fp)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Enligt direktiven till den pågående grundlagsutredningen ska den bland annat diskutera eventuella förändringar av domstolsprövningen av riksdagsbeslut. Om det föreslås förändringar av domstolsprövningen så kan utredningen också föreslå förbud mot diskriminering som blir rättsligt bindande för regering och riksdag. Det är av vikt att Grundlagsutredningen lyfter fram frågan om förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet även om man väljer att inte föreslå ändringar i själva domstolsprövningen.

Avser ministern att ge tilläggsdirektiv till Grundlagsutredningen om att särskilt se över möjligheterna till ett förbud i grundlagen mot diskriminering av sexuell läggning och könstillhörighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:445 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:445 Konstitutionellt förbud mot diskriminering av HBT-personer

Justitieminister Beatrice Ask

Birgitta Ohlsson har frågat integrations- och jämställdhetsministern om hon avser att ge tilläggsdirektiv till Grundlagsutredningen om att särskilt se över möjligheterna att införa ett förbud i grundlagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könstillhörighet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill börja med att understryka att all diskriminering är lika oacceptabel, oavsett om den beror på till exempel könstillhörighet, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning. Genom ändringar i regeringsformen som trädde i kraft den 1 januari 2003 åläggs det allmänna bland annat att motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person (1 kap. 2 § femte stycket).

Grundlagsutredningen (Ju 2004:11) har i uppdrag att göra en samlad översyn av regeringsformen. Direktiven till utredningen beslutades efter överläggningar med samtliga riksdagspartier. Enligt direktiven ska utredningen bland annat pröva frågan om förstärkt lagprövning och frågan om det finns behov av en författningsdomstol. Finner utredningen att det finns skäl att föreslå förändringar i dessa avseenden är den oförhindrad att också pröva om det finns behov av att i övrigt föreslå förändringar av skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna. Om så är fallet kan alltså utredningen självmant ta upp frågan om ett förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könstillhörighet bör införas i regeringsformen.

Mot bakgrund härav och med hänsyn till att utredningens uppdrag redan är mycket omfattande är jag inte beredd att ta initiativ till tilläggsdirektiv till Grundlagsutredningen i det avseende Birgitta Ohlsson tar upp i sin fråga.

Intressenter

Frågeställare

Ställd till

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.