Till innehåll på sidan

De fängslade bulgariska sjuksköterskorna i Libyen

Skriftlig fråga 2006/07:457 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-11
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 januari

Fråga

2006/07:457 De fängslade bulgariska sjuksköterskorna i Libyen

av Carl B Hamilton (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 1 januari 2007 blev Bulgarien EU-medlem. Därmed blev även Bulgariens konflikt med Libyen en fråga för EU och för Sverige.

Fem sjuksköterskor från Bulgarien och en palestinsk läkare dömdes den 19 december 2006 till döden för påstådd avsiktlig smitta med hiv-virus år 1999 av 426 barn. Medicinsk expertis har sedan länge och med starka bevis och argument avfärdat de libyska anklagelserna som grundlösa.

Bulgarien har under lång tid krävt sköterskornas frigivande, men utan resultat. Likaså EU-kommissionären för externa relationer Benita Ferrero-Waldner. Frågan är nu om Sverige har någon särskild ambition och om regeringen har gjort några nämnvärda överväganden i frågan.

Vad är Sveriges position beträffande de i Libyen fängslade bulgariska sjuksköterskorna och vilka initiativ har utrikesministern tagit dels i EU, dels direkt bilateralt, och vilka planerar han att ta, inklusive eventuellt besök i Libyen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:457 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:457 De fängslade bulgariska sjuksköterskorna i Libyen

Utrikesminister Carl Bildt

Carl B Hamilton har frågat mig vad Sveriges position är beträffande de i Libyen fängslade bulgariska sjuksköterskorna och vilka initiativ jag har tagit i EU, direkt bilateralt, och vilka jag planerar ta, inklusive eventuellt besök i Libyen.

Frågan om de fängslade sjuksköterskorna har länge funnits på regeringens och Europeiska unionens dagordning och har föranlett demarcher i Tripoli varvid EU:s och regeringens inställning framförts. EU bevakar kontinuerligt frågan och för en dialog med Libyen för att få till stånd en tillfredsställande lösning.

EU har den 19 december 2006 – under det finska ordförandeskapet – fördömt dödsstraffet och samtidigt givit uttryck för medlemsstaternas oro beträffande handläggningen av rättsprocessen. EU har också starkt reagerat mot den behandling som sjuksköterskorna fått utstå under den tid som de varit frihetsberövade.

Frågan om de fängslade bulgariska sjuksköterskorna står även på dagordningen för nästa veckas utrikesministermöte i EU-kretsen. Ett gemensamt förhållningssätt inom EU är av avgörande vikt i syfte att finna en snar och tillfredsställande lösning. Regeringen avser att fortsatt stödja denna hållning.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.