Till innehåll på sidan

Mänskliga rättigheter i Eritrea och fallet Dawit Isaac

Skriftlig fråga 2006/07:467 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-11
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 januari

Fråga

2006/07:467 Mänskliga rättigheter i Eritrea och fallet Dawit Isaak

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den eritreanske journalisten och svenske medborgaren, Dawit Isaak, har nu suttit över tre år i eritreanskt fängelse utan rannsakan och dom. Detta vittnar om att det eritreanska rättsväsendet är under all kritik. Någon rättssäkerhet i landet existerar inte. De förhandlingar, som äger rum i de specialdomstolar som påstås utgöra en del av det eritreanska rättsväsendet, är inte offentliga. Det förekommer heller inga försvarsadvokater. Mänskliga och demokratiska rättigheter respekteras inte av regimen.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen försökte på olika sätt att få den eritreanska regeringen att frige Dawit Isaak. Försöken rönte ingen framgång.

Dawit Isaak är inte den ende svenske medborgare som drabbats av regimens förtryck. För två år sedan avled Kefle Jesus i eritreanskt fängelse på grund av att han inte fick adekvat vård.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser ministern att vidta några nya åtgärder så att den eritreanska regimen förmås att respektera mänskliga rättigheter och frige Dawit Isaak?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:467 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:467 Mänskliga rättigheter i Eritrea och fallet Dawit Isaak

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig om jag avser att vidta några nya åtgärder för att förmå den eritreanska regeringen att respektera mänskliga rättigheter och frige Dawit Isaak.

Eritrea är en viktig aktör på Afrikas horn. I ljuset av utvecklingen i denna region, och Sveriges eget engagemang, är det därför viktigt att ha en bred dialog med Eritrea. Denna dialog omfattar både regionala, bilaterala och tematiska aspekter. Vår syn på MR-situationen i Eritrea är väldokumenterad, inte minst genom UD:s årliga MR-rapporter.

Jag delar Hans Lindes oro för Dawit Isaaks situation. Det ligger i sakens natur att jag inte i detalj kan redogöra för hur regeringen arbetar med denna fråga. Jag kan emellertid försäkra Hans Linde att frågan har fortsatt hög prioritet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.