Funktionshindrades företagande

Skriftlig fråga 2006/07:475 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-12
Anmäld
2007-01-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-18
Svar anmält
2007-01-19
Besvarad
2007-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga

2006/07:475 Funktionshindrades företagande

av Lars-Ivar Ericson (c)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Människor med olika typer av funktionshinder har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Samhall, sociala företag och lönebidrag underlättar inträdet och det finns nu stora förhoppningar på de av regeringen aviserade nystartsjobben. En annan möjlighet som borde lyftas fram mera är företagande. Många funktionshindrade har en god utbildning och skulle kunna starta och driva företag exempelvis inom IT- och tjänstesektorn.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att underlätta för funktionshindrade att starta och driva företag?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:475 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 18 januari

Svar på fråga

2006/07:475 Funktionshindrades företagande

Näringsminister Maud Olofsson

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att underlätta för funktionshindrade att starta och driva företag.

Ett av regeringens centrala mål är att flera människor som kan och vill arbeta ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete och få uppleva arbetsglädje och arbetsgemenskap under trygga villkor. Arbetslinjen ska därför prägla såväl arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Inom arbetsmarknadspolitiken finns det för den som är arbetslös och vill starta ett eget företag, möjlighet att under ett inledningsskede få en försörjning i form av aktivitetsstöd. Stödet, som benämns "stöd till start av näringsverksamhet",  är inte speciellt riktat till personer med funktionshinder utan är en arbetsmarknadspolitisk insats som kan lämnas till den som är arbetslös och som av arbetsförmedlingen bedöms ha förutsättningar att bedriva näringsverksamhet. För personer som har ett funktionshinder som också medför nedsatt arbetsförmåga finns ytterligare en stödform nämligen särskilt stöd till start av näringsverksamhet. Bidragsbeloppet uppgår till högst 60 000 kr och får lämnas till den som har kostnader för utrustning eller andra kostnader när företaget startas. Detta bidrag få kombineras med stöd till start av näringsverksamhet.

Vidare finns det flera insatser inom ramen för de näringspolitiska insatserna som kan vara till särskild nytta för bland andra funktionshindrade. De största hindren för många i målgruppen är svårigheter i kontakter med finansiärer och kapitalanskaffning och i att kunna presentera sin affärsidé och sin affärsplan på ett övertygande sätt. Almi stöder bland annat affärsutveckling vilket innefattar bland annat rådgivning, kontaktförmedling och olika utvecklingsprogram. Vidare erbjuder Almi marknadskompletterande riskvillig lånefinansiering när ingen annan gör det. Regeringen har aviserat en rad förslag för att generellt förbättra tillgången till kapital.

Liksom många andra entreprenörer kan funktionshindrade i många fall förmodas vilja starta företag tillsammans med andra. Sådan näringsverksamhet startas ofta i kooperativ form. De kooperativa utvecklingscentrumens (LKU) erbjuder rådgivningsinsatser till dem som vill starta näringsverksamhet i kooperativ form. Dessa insatser finansieras av staten inom ramen för anslag 38:2 Näringslivsutveckling m.m. genom stödet till kooperativ utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.