Bostadsanpassningsbidrag

Skriftlig fråga 2006/07:488 av Ericson, Jan (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-16
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-24
Svar anmält
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2006/07:488 Bostadsanpassningsbidrag

av Jan Ericson (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har, på mitt uppdrag, utrett rättsläget rörande bostadsanpassningsbidrag. Personer som i dag får hissar och annan kostnadskrävande utrustning för bostadsanpassning anses enligt rättspraxis vara ägare av utrustningen, vilket gör att kommunen inte kan få tillbaka utrustningen när den funktionshindrade inte längre behöver den, till exempel vid dödsfall.

Det har förekommit att arvingar säljer hissar och liknande för stora pengar, vilka i sin helhet tillfaller dödsboet. Samtidigt tvingas kommunen betala ny likadan utrustning för andra behövande. Detta uppfattas som stötande i tider då kommunernas resurser är ansträngda och behoven av bostadsanpassning och hjälpmedel ökar. Frågan har bland annat aktualiserats i Marks kommun i Sjuhärad.

RUT konstaterar att det krävs en författningsändring för att kommunerna ska kunna villkora ett beslut om bostadsanpassningsbidrag så att hissar ska återlämnas när det inte längre finns behov av dem.

Min fråga till statsrådet är om hon är villig att se över lagstiftningen i denna del så att villkorade bostadsanpassningsbidrag blir möjliga.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:488 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:488 Bostadsanpassningsbidrag

Statsrådet Maria Larsson

Jan Ericson har frågat mig om jag är villig att se över lagstiftningen så att villkorade bostadsanpassningsbidrag blir möjliga.

Syftet med bostadsanpassningsbidrag är att genom bidrag till anpassning av bostäder ge personer med funktionshinder möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Riksdagen har varit tydlig med att ange i bestämmelserna att det dels är fråga om anpassning av en bostads fasta funktioner, dels att anpassningen sker med hänsyn till den enskildes behov. Det innebär till exempel att när ett badrum behöver anpassas görs det om till ett fullgott duschutrymme med fuktspärrar i väggarna etcetera. I ett system med återanvändning skulle lösningen kunna bli mer standardiserad, till exempel genom att en duschkabin installeras. En duschkabin är visserligen lätt att montera och montera ned och blir därför möjlig att återanvända. En nackdel är dock att en standardiserad lösning inte alltid motsvarar den enskilde personens individuella behov.

Den hantering av hissar och större installationer med hjälp av bostadsanpassningsbidrag, som frågeställaren tar upp, har jag förstått förekommer. I regel är det enligt tillsynsmyndigheten inte ett vanligt problem, men det kan finnas situationer där det skulle vara möjligt och till och med lämpligt att återanvända kostnadskrävande installationer. En ändring i bestämmelserna som gör det möjligt för kommunerna att återta utrustningar och fasta installationer förutsätter naturligtvis att kommunerna kostnadseffektivt kan hantera, lagerhålla och matcha dessa större installationer mot rätt bidragstagares behov.

Sammanfattningsvis anser jag att det kan finnas skäl till att överväga att se över lagstiftningen i just denna del av bestämmelserna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.