En heltäckande lag om forskningsetik

Skriftlig fråga 2006/07:501 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-19
Anmäld
2007-01-19
Besvarad
2007-01-24
Svar anmält
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga

2006/07:501 En heltäckande lag om forskningsetik

av Barbro Westerholm (fp)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Etikprövningslagen (2003:460) har allvarliga brister genom att den inte omfattar all forskning som arbetar med känsliga personuppgifter, all forskning som företas utan informerat samtycke och all forskning som innefattar en risk för att forskningspersoner eller andra direkt eller indirekt berörda kan komma att negativt påverkas fysiskt eller psykiskt. Vetenskapsrådet har 2003 lämnat förslag om hur lagen ska kunna bli mer heltäckande. Förra regeringen tillsatte därefter en särskild utredare som skulle överväga huruvida lagen skulle kunna utvidgas. Ett betänkande med vissa ändringsförslag lämnades i september 2005 och remissbehandlades fram till december 2005. Därefter har ingenting rapporterats om vad som händer med frågan. Under tiden har de statliga myndigheter som har känsliga personregister en egen på frivillig väg inrättad forskningsetisk kommitté som behandlar ansökningar om forskning där dessa register används. Kommitténs kansli finns vid Socialstyrelsen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Lars Leijonborg när han avser att komma med förslag till riksdagen om en vidgning av lagen om forskningsetik.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:501 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:501 En heltäckande lag om forskningsetik

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Barbro Westerholm har frågat mig när jag avser att komma med förslag till riksdagen om en vidgning av lagen om forskningsetik.

Vissa frågor i lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor har setts över av en särskild utredare. Utredaren lämnade förslag (SOU 2005:78) angående bland annat etikprövningslagens omfattning, handläggningen av ansökningar rörande kliniska läkemedelsprövningar, hantering av förordnande av ledamöter och ersättare vid etikprövningsnämnderna och hantering av vissa rutiner kring ansökningar om etikprövning av vissa typer av stamcellsforskning. Utredningens betänkande har remissbehandlats.

Regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen som behandlar såväl lagstiftning som organisation av etikprövningen. Enligt regeringens planering ska denna proposition lämnas till riksdagen under början av hösten 2007.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.