Till innehåll på sidan

Återbetalning av regionalt näringslivsstöd till länsstyrelsen i Gävleborg

Skriftlig fråga 2006/07:52 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-20
Anmäld
2006-10-24
Besvarad
2006-11-01
Svar anmält
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2006/07:52 Återbetalning av regionalt näringslivsstöd till länsstyrelsen i Gävleborg

av Hans Backman (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Länsstyrelsen i Gävleborg har ännu inte fått tillbaka de 66 miljoner kronor i regionalt näringslivsstöd som den gamla socialdemokratiska regeringen för tre år sedan tog tillbaka med löfte om att pengarna skulle återbetalas när det behövdes. Länets kommuner har uppvaktat den gamla regeringen och framfört att länet behöver pengarna. Men inga pengar har kommit, trots löften från förra året om att pengarna skulle betalas ut. De 66 miljonerna var avsatta för olika utvecklingsprojekt under åren 2000@2003. Pengarna hade länsstyrelsen redan lovat bort, men inte hunnit betala ut eftersom projekten ännu pågick. För att kunna hålla sina löften har länsstyrelsen därför tvingats ta av nuvarande utvecklingspott. Det är bekymmersamt eftersom företag som skulle kunna växa därmed inte kan få pengar för att förverkliga sina planer. En allvarlig aspekt på detta är att det drabbar företag i just Gävleborg som har landets näst högsta arbetslöshet. Behovet av växande företag är enormt stort. I år har länsstyrelsen fått 90 miljoner kronor, pengar som alltså ska räcka till både gamla löften och nya utvecklingsprojekt. Det är därmed inte bara nya projekt som får stå tillbaka, länsstyrelsen har inte heller råd att betala fakturorna från de beviljade projekten. Den gamla regeringens näringsdepartement har sagt att länsstyrelsen i Gävleborg borde ha känt till att oanvända pengar dras in, men enligt länsstyrelsen har de tidigare fått följa med automatiskt eller efter en motivering.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om näringsministern avser att vidta åtgärder som innebär att länsstyrelsen i Gävleborg åter får de regionala näringslivsstöd som den gamla regeringen tagit tillbaka.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:52 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 1 november

Svar på fråga

2006/07:52 Återbetalning av regionalt näringslivsstöd till länsstyrelsen i Gävleborg

Näringsminister Maud Olofsson

Hans Backman har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att Länsstyrelsen i Gävleborgs län ska få tillbaka de regionala näringslivsstöd som den gamla regeringen tagit tillbaka.

Bakgrunden är att den tidigare regeringen dragit in det anslagssparande som länsstyrelsen haft under åren 2000 till 2003 på anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder under utgiftsområde 19 Regional utveckling.

Det övergripande målet för statsbudgeten är att statens medel ska användas effektivt och där de bäst behövs. Bland annat därför finns regeln att endast 3 % av anslaget får behållas året efter. Enligt anslagsförordningen (1996:1189) ska en prövning av innevarande års anslagssparande göras årligen. Den prövning av anslagssparanden som gjorts tidigare år kan inte omprövas. Jag utgår från att dessa regler är kända för länsstyrelsen, som statlig myndighet och beslutsfattare.

Till anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder finns ett bemyndigande som gör att länsstyrelsen kan ta långsiktiga beslut, med utbetalningar åren efter. För att möjliggöra en långsiktig planering anger regeringen i regleringsbrevet hur mycket som maximalt kan betalas ut årligen tre år framåt. Beloppen gäller som planeringsram under förutsättning att anslaget kommer att uppgå till det belopp som beräknas i budgetpropositionen. Detta ger länsstyrelsen förutsättningar och planeringsramar för hur verksamheten ska bedrivas, både vad gäller beslut och utbetalningar.

Oavsett anledning till den uppkomna situationen är jag införstådd med att medelsbristen drabbar utvecklingsprojekt och företag i länet. Detta beklagar jag verkligen. Jag förutsätter att länsstyrelsen, i rådande läge, gör allt man kan för att möjliggöra att medel från anslaget används där det mest behövs. Jag kommer att överväga situationen i Gävleborgs län vid anslagsfördelningen för 2007, men jag vet att många län har stora behov.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.