Katastrofbistånd till Bolivia från EU

Skriftlig fråga 2006/07:524 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-23
Anmäld
2007-01-23
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2006/07:524 Katastrofbistånd till Bolivia från EU

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Bolivia drabbades den 21 januari av våldsamma översvämningar. Översvämningarna, som drabbade sju av landets nio provinser, var så kraftiga att den bolivianska vicepresidenten Alvaro Garcia Linera utlyst undantagstillstånd. Översvämningarna den här gången uppskattas till att ha förstört värden för 90 miljoner dollar, vilket är en oerhörd summa för Bolivia – Sydamerikas fattigaste land. 52 000 människor har blivit hemlösa. Det är de fattigaste som drabbas hårdast.

Även om man klarar sig undan de första dagarnas förstörelse är översvämningarna på sikt livshotande. Som en del av den industrialiserade världen har Sverige och Europeiska unionen ett ansvar. Åtskilliga undersökningar och forskningsresultat har visat att de väldiga översvämningarna i Syd- och Centralamerika är en effekt av omfattande industriutsläpp från främst USA och Europa. Därför är det i dag angeläget att EU ökar sitt bistånd till Bolivia – i första hand i form av akut katastrofbistånd, men att detta sedan övergår i verksamheter av mer varaktig art och med en sådan inriktning att exploateringen av landets naturtillgångar kommer hela landets befolkning till del samt medför en modernisering av landets författning och statsförvaltning i en mer demokratisk riktning – något som landets befolkning krävt i en folkomröstning för två år sedan.

Jag vill fråga statsrådet Gunilla Carlsson:

Avser statsrådet att inom EU verka för ett omfattande och effektivt katastrofbistånd till Bolivia?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:524 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 31 januari

Svar på frågorna

2006/07:523 Katastrofbistånd till Bolivia

2006/07:524 Katastrofbistånd till Bolivia från EU

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat mig om jag avser att avsätta biståndsmedel till Bolivia efter de kraftiga översvämningarna i landet samt om jag avser att inom EU verka för ett omfattande och effektivt katastrofbistånd till Bolivia.

Jag besvarar båda frågorna i gemensamt svar.

Låt mig börja med att säga att jag delar Hans Lindes oro för de effekter som dessa översvämningar kan komma att få i Bolivia. Som vanligt vid naturkatastrofer är det de fattigaste som drabbas hårdast.

Sveriges utvecklingssamarbete med Bolivia uppgår under 2007 till 140 miljoner kronor. Utöver detta, har medel även avsatts till förmån för forskningssamarbete, enskilda organisationers arbete, regionala program samt internationella utbildningsprogram. Arbetet med fattigdomsbekämpning är ett viktigt verktyg för att hjälpa landet och dess befolkning att bygga upp strukturer som gör det mindre sårbart för naturkatastrofer. Ett annat viktigt område inom det svenska utvecklingssamarbetet med Bolivia är just att stärka och demokratisera de offentliga institutionerna, vilket Hans Linde efterlyser i sin fråga. Effektiva offentliga institutioner är ett avgörande verktyg för att möjliggöra ett effektivt utvecklings- och humanitärt bistånd. Även EU har ett omfattande utvecklingssamarbete med Bolivia.

Under 2006 bidrog både Sverige och den europeiska unionen med katastrofbistånd efter de översvämningar som också då tragiskt drabbade Bolivia. Vi gjorde detta som ett direkt svar på en förfrågan från den bolivianska regeringen. Det svenska, liksom det europeiska, humanitära biståndet är behovsbaserat. Sverige, genom Sida, har beredskap att agera vid humanitära kriser runtom i världen på förfrågan från de drabbade länderna eller från FN. Det har även EU:s humanitära organ, Echo. Vi har hittills inte fått någon sådan förfrågan från Bolivia. Om den bolivianska regeringen skulle efterfråga humanitärt stöd från det internationella samfundet med anledning av årets översvämningar kommer en sådan förfrågan att behandlas utifrån de humanitära behov som föreligger i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.