Försvarsberedningens framtid

Skriftlig fråga 2006/07:53 av Messing, Ulrica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-20
Anmäld
2006-10-24
Besvarad
2006-10-25
Svar anmält
2006-10-26
Besvarad
2006-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2006/07:53 Försvarsberedningens framtid

av Ulrica Messing (s)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Beslut i Sveriges riksdag gällande det svenska försvaret har fattats i bred samstämmighet över partigränserna. En strävan har funnits att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik långsiktigt ska utformas. Det har varit möjligt tack vare Försvarsberedningen.

I regeringsförklaringen deklarerar regeringen att utvecklingen och utformningen av vår säkerhetspolitik måste fortsatt ske i brett nationellt samförstånd.

Avser försvarsministern att behålla Försvarsberedningen för att också i fortsättningen möjliggöra breda och bärkraftiga överenskommelser om försvaret?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:53 besvarad av Försvarsminister Mikael Odenberg

den 25 oktober

Svar på fråga

2006/07:53 Försvarsberedningens framtid

Försvarsminister Mikael Odenberg

Ulrica Messing har frågat mig om jag som försvarsminister avser att behålla Försvarsberedningen.

Som framgår av frågan har regeringen i regeringsförklaringen framhållit vikten av att utvecklingen och utformningen av svensk säkerhetspolitik sker i brett nationellt samförstånd. Jag vill i det sammanhanget erinra om att det traditionella samförståndet kring försvarspolitiken tyvärr bröts 2004, när den dåvarande regeringen ingick en försvarspolitisk överenskommelse begränsad till Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Vi avser att återkomma med ett besked om Försvarsberedningens framtid så snart jag hunnit konsultera försvarsutskottets ordförande och företrädare för övriga partigrupper i riksdagens försvarsutskott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.