Statlig verksamhet i Kalmar län

Skriftlig fråga 2006/07:530 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-23
Anmäld
2007-01-23
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2006/07:530 Statlig verksamhet i Kalmar län

av Lena Hallengren (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Av 88 nya myndigheter under åren 1992–2002 lokaliserades 65 till Stockholm men ingen till Kalmar län. Detta stod i strid med det beslut riksdagen tog om principen för lokalisering av myndigheter. Principen innebar att i varje enskilt fall bör en annan lokaliseringsort än Stockholm övervägas. Huvudregeln är att varken Stockholm eller någon annan storstad ska väljas för nya verksamheter. Med anledning av att Kalmar län drabbades hårt av företagsnedläggningar tillsatte den socialdemokratiska regeringen en särskild utredare, Ulf Lönnqvist, med uppdrag att föreslå åtgärder för att utveckla länet och skapa nya arbetstillfällen. Ett av förslagen, och som också blev regeringens beslut, var att alla myndigheter och departement särskilt skulle pröva om Kalmar län kunde komma i fråga för ny lokalisering.

Inte minst mot bakgrund av de nedskärningar i statlig verksamhet som den borgerliga regeringen nu gör vill jag fråga:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att leva upp till den princip för utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län som den förra regeringen lade fast?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:530 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 31 januari

Svar på fråga

2006/07:530 Statlig verksamhet i Kalmar län

Statsrådet Mats Odell

Lena Hallengren har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att leva upp till den princip för utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län som den förra regeringen lade fast.

När regeringen beslutar att inrätta en ny myndighet eller att en befintlig myndighet ska omorganiseras bör regionalpolitiska aspekter beaktas. Riksdagen har uttalat att varje beslut om lokalisering av statlig verksamhet bör föregås av noggranna överväganden om möjligheten att i första hand välja länscentrum eller vissa andra orter i eller i anslutning till nationella regionalpolitiska stödområden. Alternativ lokalisering kan vara orter eller regioner där statlig verksamhet läggs ned eller som i övrigt är mindre väl försörjda med sådan verksamhet.

Enligt gällande riktlinjer bör i varje fall en annan lokaliseringsort än Stockholm övervägas. En generell utgångspunkt ska dock vara att myndigheterna även efter en sådan lokalisering kan utföra sina arbetsuppgifter effektivt.

Att generellt, utan att analysera en specifik verksamhets förutsättningar och behov, slå fast en princip om lokalisering av statlig verksamhet till en specifik region är däremot inte en åtgärd jag är beredd att vidta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.