Telekommunikationer

Skriftlig fråga 2006/07:566 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-30
Anmäld
2007-01-30
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2006/07:566 Telekommunikationer

av Krister Örnfjäder (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Kalmar län drabbades hårt av stormen Pers framfart. Många människor som bor utanför tätorterna isolerades då stormen drog fram och träd föll ned och spärrade vägarna. De nedfallande träden rev även ned el- och teleledningar vilket förvärrade situationen ytterligare.

Att röja upp vägarna så att de åter blev farbara åtgärdades i de flesta delarna av vårt län inom en rimlig tid. Detta är viktigt då många äldre bor avsides och behöver få kontakt med hemtjänst och släktingar för att klara av sin vardag. Däremot har det dröjt längre med reparationer av el- och teleledningar.

I till exempel Emmaboda kommun finns det fortfarande telefonabonnenter som saknar fungerande telefon två veckor efter stormen. Trots att Telia hävdar motsatsen. Det är ett stort problem både för enskilda medborgare och företagare att telefonnätet inte fungerar tillfredsställande. I dagens samhälle är det svårt att klara sig en längre tid utan fungerande telefon, särskilt för dem som bor utanför tätorterna.

För att landsbygden ska vara levande behövs det fungerande telekommunikationer. Det är ofta avgörande för de personer som väljer att flytta från tätorterna ut på landsbygden. Det är en viktig och avgörande trygghetsfaktor.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det ska finnas ett fungerande telefonnät i hela Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:566 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 7 februari

Svar på fråga

2006/07:566 Telekommunikationer

Statsrådet Åsa Torstensson

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det ska finnas ett fungerande telefonnät i hela Sverige.

Stormen Per som drog över landet den 14 januari 2007 var tillsammans med stormen Gudrun de värsta stormarna vi upplevt på mycket lång tid. Telefonin har också påverkats av de oväder som har drabbat Sverige den 20–21 januari 2007. Den påverkan som nu kvarstår gäller den fasta telefonin. Områden som drabbats särskilt är länen Västra Götaland, Kronoberg och Jönköping med delar av angränsande län som Halland, Östergötland, Skåne och Kalmar. Problemen berör mindre orter och landsbygd. Reparationsarbeten bedrivs men ovädren har orsakat omfattande skador vilka ofta är tidskrävande att åtgärda. Återställningsarbetet är också förknippat med säkerhetsrisker.

Den 30 januari 2007 var ca 10 000 kunder utan fast telefoni. Det kommer ta lång tid innan enskilda kunder i hårt drabbade områden på landsbygden får tillbaka telefonin men olika alternativ erbjuds under tiden. Exempel är lån av mobiltelefon, vidarekoppling av telefonen och att butiker utrustas med persondatorer med anslutning till Internet som kan användas för att betala räkningar med mera. Information till kunderna sker genom operatörernas kundtjänster och webbplatser men även genom annonsering i tidningar och inslag i radio. Information ges om reparationsarbetet, ekonomisk ersättning och andra möjligheter till kompensation.

De som tillhandahåller kommunikationsnät eller elektroniska kommunikationstjänster ska enligt lagstiftningen på området se till att verksamheten uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt på uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid. Det är Post- och telestyrelsens (PTS) ansvar att se till att berörda aktörer uppfyller detta krav. Situationen i samband med stormarna understryker betydelsen av att operatörerna tar detta ansvar och att PTS kontrollerar att så sker genom myndighetens tillsyn.

Utöver operatörernas grundläggande ansvar har PTS i uppdrag att verka för att öka robustheten i telenäten. Myndigheten leder bland annat tillsammans med Svenska kraftnät ett samverkansprojekt mellan el- och telebranschen.

Arbetet med att öka nätens driftsäkerhet måste fortsätta och bör i vissa fall kunna intensifieras.

Jag har haft samtal med företrädare för Telia Sonera om utvecklingen i de drabbade områdena men ser också det allvarliga i att många avbrott lång tid efter ovädren inte har blivit åtgärdade. Jag följer utvecklingen i de drabbade områdena och operatörernas arbete för att öka driftsäkerheten. Jag överväger nu förslag till åtgärder för att komma till rätta med problematiken men kan inte i nuläget redogöra för dessa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.