Situationen i Vitryssland

Skriftlig fråga 2006/07:588 av Högman, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-02
Anmäld
2007-02-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-02-08
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2006/07:588 Situationen i Vitryssland

av Berit Högman (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 14 januari genomfördes lokalval i Vitryssland, ett val som helt och hållet styrdes av den sittande regimen.

De fåtal oppositionella kandidater som lyckades bli registrerade och vinna mandat i det förra valet har denna gång rensats bort för att ge plats åt lojala funktionärer.

De fåtal kandidater som fanns från olika partier i opposition blev utsatta för trakasserier och hade svårt att utföra de legala möjligheter till agitation som den vitryska lagstiftningen än så länge tillåter. Lokalvalet i Vitryssland var från regimens sida en uppvisning i kränkning av mänskliga rättigheter beträffande yttrandefrihet och organisationsfrihet.

Regimen försöker med allt fler metoder att också förhindra de fåtal oberoende tidningar som finns att komma ut och i tv och radio har Lukasjenko och regimens budskap fått det mesta utrymmet och den positiva rapporteringen.

Då regeringen i sin regeringsförklaring har skrivit att man vill göra särskilda insatser för att främja demokrati i diktaturer vill jag fråga statsrådet Bildt vilka åtgärder han kommer att vidta för att det vitryska folket ska få leva i en demokrati.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:588 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 februari

Svar på fråga

2006/07:588 Situationen i Vitryssland

Utrikesminister Carl Bildt

Berit Högman har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att det vitryska folket ska få leva i en demokrati.

Jag delar helt Berit Högmans oro över den politiska situationen i Vitryssland och konstaterar liksom Berit Högman att lokalvalen den 14 januari inte uppfyllde kriterierna för ett demokratiskt val. Europeiska unionen har bland annat pekat på allvarliga inskränkningar i åsikts- och föreningsfrihet liksom i oppositionens möjligheter att verka fritt. Det är beklagligt att vitryska myndigheters auktoritära metoder ännu en gång hindrat Vitrysslands medborgare från att begagna sin rösträtt i fria och demokratiska val.

Europeiska unionen har vid flera tillfällen bekräftat beredskap att intensifiera samarbetet med Vitryssland. I en skugghandlingsplan från november 2006 redovisas, inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken, hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut. Förutsättningen är att Vitryssland i ord och handling måste respektera demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter och utveckla en fungerande rättsstat.

För att bidra till en sådan utveckling i Vitryssland verkar Sverige bilateralt och genom den europeiska unionen. Sverige är en av de största bilaterala givarna i Vitryssland, med fokus på bland annat stöd till det civila samhället, massmedier, oberoende högskolestudier, lokalt självstyre, jämställdhet, miljösamarbete och insatser mot människohandel.

Även EU:s utvecklingssamarbete är inriktat på åtgärder till stöd för demokrati, mänskliga rättigheter och ett civilt samhälle, liksom social och ekonomisk utveckling i Vitryssland.

Det är regeringens avsikt att ytterligare öka det bilaterala stödet till stöd för demokratin i Vitryssland. Regeringens kontakter med företrädare för den demokratiska oppositionen i Vitryssland är frekventa. Förberedelserna för att så snart som möjligt öppna en fullvärdig svensk ambassad i Minsk intensifieras nu. Med dessa grundbultar har Sverige goda förutsättningar att bidra till att det vitryska folket ska få leva i en demokrati.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.