Rikets säkerhet och svensk sekretess

Skriftlig fråga 2006/07:599 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-02-08
Svar anmält
2007-02-13
Anmäld
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2006/07:599 Rikets säkerhet och svensk sekretess

av Alice Åström (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Sverige står inför ett nytt fall av inhuman avvisning till ett land där säkerhetspolisen är känd för brutala förhörsmetoder. Säpo har lämnat sekretessbelagt material till Migrationsverket, som beslutat att avvisa Hassan Asad, en palestinier med jordanskt pass. Säpo har pekat ut Asad som terrorist. På grund av den sekretess som råder får inte Asad – eller någon annan – veta vad han är anklagad för eller varifrån uppgifterna om honom kommer. Detta ger givetvis upphov till en mängd spekulationer om vilken utrikessäkerhetstjänst som kommit med terroristanklagelser. Det spekuleras om att Säpo grundar sig på att Asad sänt pengar till stöd för en palestinsk NGO med påstådd anknytning till Hamas. Det spekuleras också i att Säpo sökt värva Asad som informatör och utvisar honom för att han vägrat. Till saken hör att Asad har två handikappade barn, själv endast en njure, nedsatt lungkapacitet och bär pacemaker. I sitt svar på en tidigare fråga från Kalle Larsson, v, säger statsrådet att i ärenden av denna typ ska såväl den enskildes rättssäkerhet som rikets säkerhet beaktas. Här har ett ärende behandlats enbart utifrån rikets säkerhet. Beaktandet av den enskildes rättssäkerhet har negligerats. Kraven på rikets säkerhet, överdrivna sekretesskrav och möjligheterna till spekulationer i fallet Asad stärker inte Sveriges anseende som rättsstat och förvarare av mänskliga rättigheter utan stärker i stället misstanken att Sverige är en aktör för andra makters säkerhetstjänster, vilket knappast stärker rikets säkerhet.

Jag vill fråga statsrådet Tobias Billström:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att korrigera den obalans mellan enskildas rättssäkerhet och rikets säkerhet såsom det kommit till uttryck i denna typ av fall som till exempel fallet Hassan Asad?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:599 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 8 februari

Svar på fråga

2006/07:599 Rikets säkerhet och svensk sekretess

Statsrådet Tobias Billström

Alice Åström har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att korrigera den obalans mellan enskildas rättssäkerhet och rikets säkerhet som hon anser har kommit till uttryck i hanteringen av så kallade säkerhetsärenden.

Inledningsvis vill jag hänvisa till mitt svar den 24 januari 2007 på en fråga från Kalle Larsson.

Huvudregeln, som även gäller vid handläggningen av säkerhetsärenden, är att sekretess inte hindrar att utlämnande sker till enskild som är part vid en myndighet eller domstol. Den som är part i ett ärende har alltså en mer vidsträckt rätt att få del av sekretesskyddade uppgifter än vad som annars följer av sekretesslagen. Undantag från huvudregeln att material ska lämnas ut gäller om det är av synnerlig vikt att vissa uppgifter inte röjs, bland annat med hänsyn till rikets säkerhet. Även i det fallet ska den som är part ges de upplysningar om innehållet i materialet som han eller hon behöver. Sådana upplysningar får dock inte lämnas om det skulle orsaka allvarlig skada för det intresse som skyddas av sekretessen.

Det regelverk som gäller vid hanteringen av säkerhetsärenden förutsätter således att en grannlaga avvägning görs mellan det intresse parten har av att ta del av de uppgifter som har tillförts ärendet och intresset av att ta hänsyn till rikets säkerhet.

Frågan om behandlingen av hemliga uppgifter i säkerhetsärenden har utretts av Asylförfarandeutredningen. Utredningens förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.