Mat och medicin

Skriftlig fråga 2006/07:614 av Qarlsson, Annika (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2006/07:614 Mat och medicin

av Annika Qarlsson (c)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Celiaki är en kronisk sjukdom där den enda behandlingen är glutenfri kost. Att vara glutenintolerant är dyrt, priset på glutenfria ersättningsprodukter är fyra–fem gånger dyrare än vanlig mat. Det innebär en ständig vaksamhet och kontroll på allt man äter men i gengäld krävs ingen annan medicin. Glutenintoleranta är en stor grupp och det finns fler grupper som också är beroende av speciallivsmedel för en god hälsa och för att vara symtomfria.

Den 1 januari 1992 togs möjligheten bort att kunna göra avdrag för sina merkostnader i självdeklarationen. Då utlovades en kompensation för den merkostnad som landets glutenintoleranta hade. 1999 började man tala om en merkostnadsutredning som skulle ta ett helhetsgrepp om ersättningar för olika sjukdomar med mera. Tanken var att jämna ut de bidrag som gavs till olika grupper i samhället så att fler kunde få vara med och dela på kakan. I januari 2003 presenterades en översyn av Speciallivsmedelsutredningen. Utredaren Lars Grönwall förde fram ett reviderat förslag till kontant merkostnadsersättning till glutenintoleranta. Det finns många utredningar och förslag på hyllorna och det är många ministrar som kommit och gått under åren utan att frågan närmat sig ett förslag till riksdagen.

Därför frågar jag socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att vi ska få ett modernt system för tillhandahållande av speciallivsmedel?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:614 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:614 Mat och medicin

Socialminister Göran Hägglund

Annika Qarlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vi ska få ett modernt system för tillhandahållandet av speciallivsmedel.

I dag är det endast barn och ungdomar upp till 16 år som har möjlighet att få speciallivsmedel subventionerade inom det nationella systemet med läkemedelsförmåner. Enligt de aktuella bestämmelserna får barn och unga, med bland annat ämnesomsättningssjukdomar och intoleranssjukdomar, speciallivsmedel förskrivna på livsmedelsanvisning. Livsmedlen får de via de lokala apoteken. Egenavgiften är 120 kronor vid varje inköpstillfälle och det som skrivs ut täcker behovet i högst tre månader. Landstingen har därutöver, i olika stor omfattning, beslutat att bidra till även vuxnas kostnader för speciallivsmedel. 

Det är angeläget att hälso- och sjukvårdens mål om att erbjuda vård på lika villkor för hela befolkningen eftersträvas. Regeringen är medveten om att det finns viss problematik när det gäller speciallivsmedel och subventionen av desamma. Detta är en viktig fråga, men regeringen har för tillfället inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.