Besked om sjukpenning

Skriftlig fråga 2006/07:622 av Qarlsson, Annika (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-08
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2006/07:622 Besked om sjukpenning

av Annika Qarlsson (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Jag får telefonsamtal från människor som känner sig maktlösa. De har blivit sjukskrivna men innan de vet sina ekonomiska förutsättningar under sjukskrivningen ska Försäkringskassan säga sitt. Att det då ska komma besked snabbt måste vara prioriterat. Enligt telefonsamtalen har de fått beskedet att det dröjer fyra–sex veckor innan avslag eller beviljande av sjukersättning lämnas. Att inte veta om man får sjukskrivningen beviljad är att ta en risk för privatekonomin och det kan inte vara rimligt att det ska dröja över en månad för att få besked.

Min fråga är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa kort handläggningstid hos försäkringskassorna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:622 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 14 februari

Svar på fråga

2006/07:622 Besked om sjukpenning

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Annika Qarlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa kort handläggningstid hos Försäkringskassan.

Sjukförsäkringens syfte är att ge en person som på grund av sjukdom blir arbetsoförmögen en ersättning som är relaterad till inkomstbortfallets storlek. Försäkringskassan bedömer med ledning av bland annat läkarintyg vilken grad av arbetsoförmåga den enskildes sjukdom leder till och utger sjukpenning därefter.

Även kortare tidsperioder utan vare sig lön från arbete eller ersättning från sjukförsäkringen kan påverka ekonomin märkbart för många människor. Det är därför viktigt att det inte uppstår situationer där den enskilde måste vänta en längre tid innan rätten till ersättning är avgjord.

För att förkorta handläggningstiderna har Försäkringskassan under senare år vidtagit åtgärder i form av nya effektivare arbetsmetoder. Bland annat har gemensamma riktlinjer införts som anger hur handläggning av rätten till sjukpenning, rehabiliteringspenning och samordning ska ske. Till exempel gäller detta vilka moment som ska göras i handläggningen, liksom när och hur lång tid momenten bör ta.

Bland annat har Försäkringskassan infört ett trepunktsprogram med målet att korta handläggningstiderna för beslut om sjukpenning. I detta trepunktsprogram ingår att handläggningen av ett sjukpenningärende ska påbörjas inom tre dagar från det att begäran om sjukpenning inkommit och att Försäkringskassan inom dessa tre dagar ska begära kompletteringar av beslutsunderlaget i de fall det är behövligt. Dessa gemensamma nya rutiner innebär också att Försäkringskassan ska prioritera de ärenden där rätten till sjukpenning är oklar i syfte att tidigt informera den enskilde om detta.

Det är självklart så att regeringen anser att det är oacceptabelt med för långa handläggningstider, särskilt i de situationer där den enskilde är beroende av ersättning för sin försörjning och jag kan försäkra Annika Qarlsson att jag noga följer den fortsatta utvecklingen av handläggningstiderna för bland annat sjukpenningärenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.