Det politiska våldet i Filippinerna

Skriftlig fråga 2006/07:624 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-09
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga

2006/07:624 Det politiska våldet i Filippinerna

av Kalle Larsson (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det politiska våldet i Filippinerna fortsätter att skörda offer. Sedan 2001 har över 800 personer fallit offer för utomrättsliga avrättningar. Offren för det statliga våldet är framför allt lokala aktivister i olika civila vänsterrörelser. Under täckmantel av kamp mot terrorismen är det ledare i legala organisationer som är det statliga våldets måltavlor. Målet för mordvågen är att tysta den politiska oppositionen och skapa ett klimat av rädsla och att undanröja alla hot mot president Gloria Macapagal-Arroyos alltmer odemokratiska styre. Presidenten har befordrat och belönat högt uppsatta militärer som av människorättsorganisationer utpekats som förbrytare. Efter internationella protester upprättade regeringen en kommission, Melokommissionen, för att utreda de politiska morden. Den filippinska regeringen har bett Sverige och andra EU-länder om teknisk assistans till kommissionens arbete. Kommissionen uppfyller dock inte oppositionens krav på inrättandet av en från regeringen oberoende kommission för att utreda de politiska morden. Att den filippinska regeringen tillsätter en kommission för att utreda sina egna handlingar, samtidigt som samma regering fortsätter att systematiskt tillämpa utomrättsliga avrättningar runtom i landet är farsartat. Det är i detta läge viktigt att Sverige tydligt markerar sin ställning, att man inte ger stöd till en skenprocess för att legitimera den politiska terrorn utan i stället sätter press på den filippinska regeringen att omedelbart avbryta avrättningarna av oppositionella och att en helt oberoende kommission tillsätts för att utreda de politiska morden.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att skapa press mot den filippinska regeringen att avbryta sin krigföring mot oppositionen och skapa en helt och hållet oberoende kommission för att utreda de politiska morden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:624 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 februari

Svar på fråga

2006/07:624 Det politiska våldet i Filippinerna

Utrikesminister Carl Bildt

Kalle Larsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att skapa press mot den filippinska regeringen att avbryta sin krigföring mot oppositionen och skapa en helt och hållet oberoende kommission för att utreda de politiska morden.

Det stora antalet utomrättsliga avrättningar i Filippinerna har väckt starka reaktioner i omvärlden. Europeiska unionen har upprepade gånger framfört krav på åtgärder för att stoppa politiskt betingat våld. Oavsett vem eller vilka som ligger bakom dessa mord är det den filippinska regeringens ansvar att skydda sina medborgare och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna.

Filippinernas demokratiskt valda regering uppger att man beslutat sig för att ta krafttag för att komma till rätta med problemet med utomrättsliga avrättningar. En kommission har studerat frågan och till regeringen lämnat en rapport – ännu ej offentliggjord – med förslag till åtgärder. Regeringen har också vänt sig till ett antal EU-länder, däribland Sverige, liksom till EU-kommissionen och begärt stöd och råd om lämpliga åtgärder. Inom EU-kretsen diskuteras nu om förutsättningar finns för ett samarbete. FN:s specialrapportör för utomrättsliga avrättningar besöker denna vecka Filippinerna. Jag ser fram emot dennes rapport och välkomnar att landets regering samarbetar med FN på detta område.

Ett eventuellt stöd från Sverige och EU kommer självfallet att förutsätta att Filippinernas regering kan visa att man vill samarbeta på ett resultatinriktat sätt. Jag utgår från att Filippinerna, som nyligen avskaffade dödsstraffet, nu även vill komma till rätta med det stora antalet utomrättsliga avrättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.