Till innehåll på sidan

Sveriges Radio som lokalbevakare och resurs vid särskilda händelser

Skriftlig fråga 2006/07:629 av Oskarsson, Irene (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-13
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2006/07:629 Sveriges Radio som lokalbevakare och resurs vid särskilda händelser

av Irene Oskarsson (kd)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Sveriges Radio har ett ansvar att vara ett väl fungerade public service-företag. I detta ingår bland annat att vara rikstäckande och ha bevakning som täcker vad som händer i hela landet. Detta sker i dag via P 4-kanalen som är den radiokanal som har flest lyssnare dagligen.

Den senaste tidens särskilda händelser i form av stormen Per och tragiska dödsfall som berört många människor har visat på den lokala radiokanalens förmåga att nå många lyssnare med korrekt information snabbt. Den lokala kopplingen är också viktig när det gäller trafikövervakning och möjligheter att informera om trafikolyckor etcetera.

Det har varit av stor betydelse för kommuner och landsting att ha tillgång till en väl fungerande lokalradiostation för att nå allmänheten. Det besked som nu gör gällande att Sveriges Radio ska dra ned på de lokala sändningarna är alarmerande. Förutom vad som ovan angivits är radion för många äldre och synhandikappade det medium man har för att få tillgång till lokala nyheter. En alltför snäv sändningstid gör att redaktionerna krymper och därmed deras möjligheter att kritiskt granska lokalsamhället – ännu en viktig uppgift för den lokala radiokanalen.

Min fråga till stadsrådet blir utifrån detta:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta beträffande sändningstiden för de lokala stationerna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:629 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:629 Sveriges Radio som lokalbevakare och resurs vid särskilda händelser

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Irene Oskarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta beträffande sändningstiden för de lokala stationerna.

Sveriges Radio är ett aktiebolag som bedriver sin verksamhet självständigt inom ramen för de villkor som fastställs av riksdagen och som kommer till uttryck i de sändningstillstånd och anslagsvillkor som regeringen beslutar om. Någon annan styrning utövar inte regeringen över Sveriges Radio och jag har fullt förtroende för att företaget efterlever de villkor som ställts upp. Av sändningstillståndet framgår att programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska också spegla förhållanden i hela landet. Enligt anslagsvillkoren ska Sveriges Radio ha en decentraliserad organisation som skapar goda förutsättningar för självständigt beslutsfattande på regional och lokal nivå. Den lokala och regionala organisationen ska ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna spegla respektive områdes särprägel och egenart. Sveriges Radio ska också enligt sändningstillståndet kostnadsfritt sända meddelanden som är av vikt för allmänheten om en myndighet begär det.

Programföretagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio redovisar årligen hur deras uppdrag uppfyllts i den så kallade public service-redovisningen. Under den nya tillståndsperioden som inleddes den 1 januari 2007 kommer Granskningsnämnden för radio och TV att få i uppdrag att årligen granska public service-redovisningarna från programföretagen för att göra en bedömning av hur företagen uppfyllt public service-uppdraget.  

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.