Stridsåtgärder på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:669 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-16
Anmäld
2007-02-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-02-27
Besvarad
2007-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga

2006/07:669 Stridsåtgärder på arbetsmarknaden

av Hans Backman (fp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I början av februari meddelade ägaren till salladsbaren Wildn Fresh i Göteborg att hon ska sälja sitt företag efter att facket utsatt henne för blockad då hon inte velat skriva på kollektivavtal. Detta trots att den anställdes villkor var lika bra som de som ska gälla enligt kollektivavtal. I Kristianstad avblåste facket i februari sin blockad när ägaren till företaget Make Up Store skrev på ett kollektivavtal, efter att fackförbundet Handels enligt ägaren hotat med att annars sänka företaget. Den behandling fackliga företrädare utsätter ensamma företagare för är upprörande. Proportionalitet och rimlighet i stridsåtgärderna måste gälla. Unga entreprenörer som tar risk, startar ett företag och anställer några personer ska inte få krossas utan stödjas.

I Sverige finns inga spärrar mot oproportionella stridsåtgärder, till skillnad mot till exempel i Danmark och Tyskland. Jag försvarar systemet med kollektivavtal men vi vill ha krav på proportionalitet vid stridsåtgärder. Det är problem när stridsåtgärder kostar för litet för den egna organisationen, men kan orsaka stor skada för motparten. Ett företag som exempelvis har bättre villkor för sina anställda än kollektivavtalet borde inte utan vidare motivering än frånvaro av kollektivavtal direkt kunna försättas i blockad. Prövning av om åtgärden är proportionerlig i förhållande till sitt syfte i borde göras i Arbetsdomstolen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om arbetsmarknadsministern är beredd att ta initiativ till en utredning av lagstiftningen kring kollektivavtalen när det gäller stridsmedlen på arbetsmarknaden.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:669 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 27 februari

Svar på fråga

2006/07:669 Stridsåtgärder på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Hans Backman har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en utredning av lagstiftningen kring kollektivavtalen när det gäller stridsmedlen på arbetsmarknaden.

Jag har vid upprepade tillfällen förklarat att jag i nuläget inte överväger att införa någon proportionalitetsprincip när det gäller stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden. Jag tror nämligen att lagstiftning är fel väg att gå. Inte minst ser jag tillämpningsproblem med att låta en domstol avgöra när syftet med en stridsåtgärd kan anses stå i proportion till en förväntad negativ effekt av åtgärden för företaget. I bedömningen skulle ingå ett antal i praktiken mycket svårbedömda och svårförutsebara moment. En proportionalitetsprincip riskerar att vara processdrivande och kan i sig i viss mån äventyra stabiliteten på arbetsmarknaden. Att lägga ansvaret för bedömningen av om en stridsåtgärd kan anses vara proportionerlig eller inte på en domstol riskerar också att negativt påverka parternas ansvarstagande i fråga om de åtgärder man vidtar på arbetsmarknaden.

Jag ställer mig absolut inte bakom varje enskild stridsåtgärd som vidtas på den svenska arbetsmarknaden. Däremot tycker jag att den svenska modellen, inklusive regleringen rörande stridsåtgärder, på det stora hela fungerar bra och är värd att värna om. Det är enligt min mening i första hand en uppgift för arbetsmarknadens parter att genom dialog på olika nivåer verka för att konflikträtten används på ett förnuftigt och ansvarsfullt sätt inom de ramar som dagens lagstiftning anger.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.