Diskriminering på bostadsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:685 av Larsson, Lars Mejern (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:685 Diskriminering på bostadsmarknaden

av Lars Mejern Larsson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Hyresgästföreningen avslöjade för en tid sedan en högst påtaglig och frekvent diskriminering av människor med utländskt klingande namn hos de svenska bostadsbolagen. Flera bolag blev anmälda till Diskrimineringsombudsmannen. Undersökningen visade att det handlar om en omfattande diskriminering på bostadsmarknaden. De problem som Hyresgästföreningen pekar på är inte frikopplade från politiken. En bra bostad är en av de viktigaste förutsättningarna för att människor framgångsrikt ska kunna integreras i det svenska samhället. Precis som med hemlösa riskerar diskriminerade invandrare att hamna utanför samhället om de saknar ett bra boende. Det finns möjlighet att genom politiska beslut motverka den här oroande utvecklingen. Regeringens bostadspolitik lämnar dock mycket att önska på det här området.

Utförsäljningen av allmännyttan riskerar att skapa nya segregerade och socialt utsatta områden i Sverige. Investeringsstöden och räntebidragen, som varit viktiga för att få i gång bostadsbyggandet, hålla hyrorna på rimliga nivåer och skapa bostadsmöjligheter för alla människor, tas bort av regeringen. Sammantaget riskerar den här politiken att skapa en segregerad bostadsmarknad i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mats Odell vilka åtgärder han tänker vidta för att minska diskrimineringen på bostadsmarknaden.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:685 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:685 Diskriminering på bostadsmarknaden

Statsrådet Mats Odell

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska diskrimineringen på bostadsmarknaden.

Inledningsvis vill jag understryka att jag anser att de tecken på diskriminering i hyresvärdars bemötande av bostadssökande som Hyresgästföreningens undersökning visar på är allvarliga.

Det finns en lagstiftning i form av lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering förbjuder diskriminering vid yrkesmässigt tillhandahållande av bostäder. Det är med andra ord redan i dag förbjudet för hyresvärdar att missgynna bostadssökande utifrån diskriminerande grunder, såsom etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Min utgångspunkt är att den lagstiftning vi har ska följas och överträdelser ska beivras.

Lagstiftningen på området och andra frågor rörande diskriminering har varit föremål för översyn inom ramen för Diskrimineringskommittén, som har presenterat ett slutbetänkande kallat En sammanhållen diskrimineringslagstiftning (SOU 2006:22). Regeringen bereder nu Diskrimineringskommitténs förslag för att en proposition ska kunna beslutas under 2007.

För att utöva tillsyn över lagen finns ombudsmän som följer och motverkar diskriminering samt kan föra skadeståndstalan för den som anser sig ha blivit diskriminerad och anmäler det till ombudsmannen. Dessutom har Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) från 2007 fått kraftigt ökade anslag för att bekämpa diskrimineringen inom olika delar av samhället. DO bedriver nu ett särskilt projekt angående diskriminering på bostadsmarknaden. Jag tycker att det ska bli mycket intressant att ta del av projektets resultat.

Både de privata och de allmännyttiga fastighetsägarnas organisationer arbetar också med etiska regler för att motverka diskriminering och fördömer ett sådant beteende. Diskriminering av bostadssökande eller hyresgäster hör inte hemma i en sund fastighetsförvaltning. Sund fastighetsförvaltning bygger på objektiva ekonomiska grunder.

Utöver det arbete som pågår inom Regeringskansliet och hos ombudsmännen avser jag inte att i dagsläget vidta några ytterligare åtgärder, men jag kommer att följa frågan om diskriminering på bostadsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.