Mobiltelefoni på Västra stambanan

Skriftlig fråga 2006/07:688 av Gustafsson, Holger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:688 Mobiltelefoni på Västra stambanan

av Holger Gustafsson (kd)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Som ägare och ansvarig för Västra stambanan bör staten ta det fulla ansvaret för en väl fungerande mobiltelefonkommunikation. Utmed våra större landsvägar är det oftast inget problem att kommunicera i mobiltelefon med en god täckning, vilket inte gäller vid resa med tåg på Sveriges viktigaste tåglinje, Västra stambanan. Varje dag reser hundratals personer på denna sträcka med stora behov att kunna förbereda sina möten och beslut både mot resmålet och mot hemorten. Efter många års veckopendlande är det min erfarenhet att tågresenärer tvingas inleda mobilsamtalet med att upplysa om att man sitter på tåget och att samtalet därför kan brytas när som helst.

Som ägare till både SJ och Telia bör staten ha alla tekniska och ekonomiska förutsättningar att se till att mobiltelefontrafiken fungerar utmed hela sträckan mellan Göteborg och Stockholm, också genom bergtunnlarna mellan Södertälje och Stockholm.

Min fråga till statsrådet Åsa Torstensson är således:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa fungerande mobiltelefonkommunikation utmed Västra stambanan?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:688 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:688 Mobiltelefoni på Västra stambanan

Statsrådet Åsa Torstensson

Holger Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa fungerande mobiltelefonkommunikation utmed Västra stambanan.

Låt mig understryka att jag, i likhet med Holger Gustafsson, värnar om god mobiltäckning i alla delar av landet. Jag förstår att det är frustrerande att behöva riskera att mobilsamtal bryts. Vi har som användare kommit att ta för givet att mobiltelefonen ska fungera överallt vid alla tidpunkter. Verkligheten är inte sådan och jag kan också skriva under på att jag ibland reagerar.

De medel som staten förfogar över när det gäller mobiltäckning är de villkor som är kopplade till operatörernas tillstånd. Post- och telestyrelsen gör mätningar och ser till att villkoren efterlevs. De villkor som operatörerna har omfattar inte täckning längs järnvägar specifikt. GSM-operatörerna lever upp till sina tillståndsvillkor och den 1 juli 2007 ska samtliga 3 G-operatörer ha fullföljt sin utbyggnad enligt villkoren. Dessutom byggs just nu ett digitalt glesbygdsnät (CDMA 450) ut som ska täcka 80 procent av ytan i varje län vid halvårsskiftet. Detta kommer att bidra till radikalt bättre täckning i Sverige. Det är visserligen olika system men det kan också finnas affärsmässiga förutsättningar för samverkan i näten, så att täckningen blir så stor som möjligt för konsumenten. Samtidigt ska man komma ihåg att detta är en marknad där mobiloperatörerna konkurrerar genom att erbjuda bäst täckning.

Den utbyggnad av flera basstationer som mobiloperatörerna gör utöver täckningsvillkoren görs på kommersiell grund. Det bör finnas ett gemensamt affärsmässigt intresse hos mobiloperatörerna och tågoperatörerna att optimera täckningen på tågen så att mobilkommunikationen håller hög kvalitet. SJ AB har gjort betydande satsningar för att förbättra möjligheterna till mobil kommunikation på tågen. Mobiltäckning på SJ AB:s tåg är en operativ fråga som styrelse och ledning ansvarar för. Jag har dessutom erfarit att det finns ett samarbete mellan tågoperatörer, mobiloperatörer, fordonstillverkare och Banverket i syfte att förbättra möjligheterna för mobil kommunikation ombord på tågen.

Jag vill i sammanhanget även hänvisa till det uppdrag som regeringen har givit Post- och telestyrelsen att på ett detaljerat vis beskriva och analysera utvecklingen av utbyggnaden av mobila kommunikationsnät. Rapporten ska även innehålla en analys med förslag till hur täckningen skulle kunna förbättras. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.