Proportionalitetsprincip i konflikträtten

Skriftlig fråga 2006/07:690 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-27
Svar anmält
2007-02-27
Besvarad
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:690 Proportionalitetsprincip i konflikträtten

av Christer Nylander (fp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Fackföreningar har flera gånger den senaste tiden hotat små företag med blockad för att tvinga fram kollektivavtal.

Kollektivavtal är i grunden en bra idé, de bidrar ofta till ordning på arbetsmarknaden. Det kan emellertid uppstå problem när styrkeförhållandet mellan fack och ett litet företag är uppenbart ojämna. Stridsåtgärder kostar lite för den egna organisationen men kan orsaka stor skada för motparten. Det bör med anledning av detta övervägas någon form av proportionalitetsprincip i konflikträtten.

Avser arbetsmarknadsministern att ta initiativ till en utredning kring för- och nackdelar med en proportionalitetsprincip i arbetsrätten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:690 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 27 februari

Svar på fråga

2006/07:690 Proportionalitetsprincip i konflikträtten

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en utredning kring för- och nackdelar med en proportionalitetsprincip i arbetsrätten.

Jag har vid upprepade tillfällen förklarat att jag i nuläget inte överväger att införa någon proportionalitetsprincip när det gäller stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden. Jag tror nämligen att lagstiftning är fel väg att gå. Inte minst ser jag tillämpningsproblem med att låta en domstol avgöra när syftet med en stridsåtgärd kan anses stå i proportion till en förväntad negativ effekt av åtgärden för företaget. I bedömningen skulle ingå ett antal i praktiken mycket svårbedömda och svårförutsebara moment. En proportionalitetsprincip riskerar att vara processdrivande och kan i sig i viss mån äventyra stabiliteten på arbetsmarknaden. Att lägga ansvaret för bedömningen av om en stridsåtgärd kan anses vara proportionerlig eller inte på en domstol riskerar också att negativt påverka parternas ansvarstagande i fråga om de åtgärder man vidtar på arbetsmarknaden.

Jag ställer mig absolut inte bakom varje enskild stridsåtgärd som vidtas på den svenska arbetsmarknaden. Däremot tycker jag att den svenska modellen, inklusive regleringen rörande stridsåtgärder, på det stora hela fungerar bra och är värd att värna om. Det är enligt min mening i första hand en uppgift för arbetsmarknadens parter att genom dialog på olika nivåer verka för att konflikträtten används på ett förnuftigt och ansvarsfullt sätt inom de ramar som dagens lagstiftning anger.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.